Има ли опасност да изчезнат антибиотиците в аптечната мрежа в Бургас
Секция: Здраве
05 Януари 2023 10:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Има ли опасност да изчезнат антибиотиците в аптечната мрежа в Бургас

/КРОСС/ Дефицит на антибиотици за остри респираторни инфекции в Бургас, което налага замяната им с техни аналози. За това съобщават от Регионалната фармацевтична колегия в Бургас. Обясняват липсата на определени видове лекарства в аптечната мрежа с нарасналото потребление, както и презапасяване с някои медикаменти.

Според Любима Бургазлиева, председател на регионалната фармацевтична колегия в Бургас, предвид увеличените случаи на респираторни заболявания в последните седмици, има увеличено търсене и лекарски предписания. "Някои от лекарствените форми на антибиотици започват да недостигат. Към момента в Бургас и областта аптеките разполагат с медикаменти от всички фармакологични групи. Може да има недостиг предимно при сиропите за деца, но за ден-два могат да се доставят", обясни тя. И допълни, че няма информация за затворени складове за лекарства.

По думите ѝ oт противоболковите лекарствени продукти има пълна гама. "Правилното е да се правят антибиограми, но за съжаление не се случва. Обикновено при инфекция лекарите започват с широкоспектърен антибиотик, преди първия прием се взема проба, за да се уточни към какъв антибиотик е чувствителен пациентът. Така може да се повиши ефективността и да се ограничи безразборната употреба на антибиотици. В рамките на 2 седмици ще пристигнат новите доставки на лекарства", заяви Бургазлиеева.

По думите на фармацевта Цветана Томова няма презапасяване с антибиотици, а се идва само с рецепта.