Чипове в личните карти: Ще бъдат ли защитени документите ни
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Януари 2023 10:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Чипове в личните карти: Ще бъдат ли защитени документите ни

/КРОСС/ В сряда Министерският съвет прие проектозакон за изменение и допълнение на Закона за българските лични документи. Въвежда се правна възможност личните карти да съдържат удостоверения за електронна идентичност. Има ли опасност от злоупотреби коментира в студиото на „Здравей, България" експертът по киберсигурност Любомир Тулев.

„Българите сме свикнали да имаме чип в картите, само че в дебитните и кредитните . Този законопроект дава правна възможност да се вкара в нашите лични документи чип с електронна идентичност. Нашата електрона самоличност ще бъде внедрена в тези лични документи. Това ще е нашият електронен подпис. С личната карта ще можем да правим абсолютно всичко онлайн, което държавата ни дава като възможност - подаване на данъчни декларации, всякакви справки в НОИ, НАП", обясни Тулев.

Ако личната карта бъде открадната, няма да може да се злоупотреби с електронния подпис, увери експертът.

„Личните документи ще може да бъдат използвани само от конкретно устройство, който е предварително записан. Ще има и пин код, както е при дебитните карти. Освен това, всяко действие с личната карта се записва", коментира още Тулев.

Според него е възможно в бдъще дори да може да гласуваме онлайн с тях. Експертът по киберсигурност увери, че няма как да ни следя чрез лините карти.