Проф. Ива Христова: Пикът на грипа се очаква в края на януари, вълната ще е по-продължителна
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Януари 2023 17:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Ива Христова: Пикът на грипа се очаква в края на януари, вълната ще е по-продължителна

/КРОСС/ Случаите на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) ще нарастват през януари и дори февруари поради ниските температури, способстващи предаването на вируса и събирането на хора на закрито. Това обяснява проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, пред БТА. Според нея ще имаме една по-продължителна и по-висока вълна на заболяванията в сравнение с предишни години.

В момента COVID-19 в страната е на едно от най-ниските си нива, ситуацията е спокойна, няма натиск към здравната ни система, посочи още тя.

Проф. Ива Христова отбеляза, че още в края на ноември е започнало повишаване на случаите с грип и (ОРЗ), а през декември броят им се повиши значително. „Тази година сравнително рано започна грипната вълна. Обичайно в предишни години първи случаи на грип доказвахме в края на декември. А сега още от края на ноември имахме циркулация на грипни вируси", поясни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Според нея пикът се очаква в края на януари - началото на февруари, след което броят на новорегистрираните заболявания ще спада по-продължително време, вероятно дори до април. Така ще имаме една по-продължителна и по-висока вълна на заболяванията в сравнение с предишни години, отбеляза проф. Ива Христова.

„В момента имаме само грип А. Доказваме по-често тип А (H3N2) и по-рядко пандемичния А (H1N1). Нямаме доказани грипни вируси тип В. Това е важно, защото за грип А имаме антивирусни препарати, които блокират мултиплицирането на вирусите с много добро действие, но трябва да се вземат още първите 1-2 дни от изявата на симптомите. А те са много силна отпадналост, главоболие, температура над 37,50 С, болки в мускулите на цялото тяло, суха кашлица, дразнене от носа и гърлото", каза проф. Ива Христова.

Тя информира още, че в момента COVID-19 в страната е на едно от най-ниските си нива, ситуацията е спокойна, няма натиск към здравната ни система. В Европа и в света броят на новите случаи също намалява. „Единствено в Азия се отчита повишаване на заболеваемостта, като кривата плавно върви нагоре. И това не се дължи само на повишения брой случаи в Китай, където отпаднаха противоепидемичните мерки и това закономерно доведе до повишен брой заболели. Повишена заболеваемост отчитат и в Япония, Южна Корея и още редица азиатски държави. Предвид наближаващата лунарна нова година за тези държави на 21 януари и очаквания голям човекопоток към тях и обратно, се очаква повишаване на случаите COVID-19 в края на януари-началото на февруари и в световен мащаб", отбеляза проф. Христова.

По думите ѝ в света изцяло доминира вариантът „Омикрон", като в различните страни превалират различни подварианти. В САЩ набира скорост подвариантът XBB.1.5. и вече заема около 40% от всички новодоказани вирусни подварианти. В Европа доминира BQ.1, следван от BA.5. У нас все още доминира ВА.5. В Китай също доминира ВА.5.

„Всички тези подварианти се отличават с две основни характеристики: първо - по-добре се залавят за рецепторите на нашите клетки, и второ - заобикалят до известна степен имунната ни защита. Това им позволява да се намножават успешно в клетките на респираторния ни тракт, но не предизвикват по-тежко заболяване. Това са подварианти на „Омикрон", а за него е добре известно вече, че засяга предимно горните дихателни пътища с оплаквания от носа и гърлото, но не и от белите дробове", обясни проф. Ива Христова.