Биков: Подписалите меморандума с Gemcorp има потенциал да носят и наказателна отговорност
Секция: Интервюта
05 Януари 2023 16:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Биков: Подписалите меморандума с Gemcorp има потенциал да носят и наказателна отговорност

/КРОСС/ Как премиерът Кирил Петков е управлявал българската енергетика, как меморандумът с Джемкорп и IP3 е осигурил на офшорка достъп до данни за енергийните ни дружества, които са обект на националната сигурност. Това обяснява депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков пред Tribune.bg

-Г-н Биков, ако започнем оттам, че не е ясно като какъв Атанас Бостанджиев подписва меморандума от името на Джемкорп, като минем през опита за събиране на финансова информация за държавното дружество Мини "Марица-Изток" и стигнем до проекти от типа "Изграждане на нов магистрален газопровод до Украйна", не е ли документът пример за абсурда на управлението на "Продължаваме промяната"/ПП/?

Тази афера е израз на това, което ПП правеха в управлението на страната. Това е погазване на всякакви правила и закони - къде умишлено, къде поради некомпетентност и некадърност. Това демонстрира едно неразбиране защо са необходими тези правила. Тези правила са необходими, за да не бъде държавата разграден двор, в какъвто те я направиха. Според мен тук става въпрос и за корпоративен интерес, защото няма някой да дойде от някъде и ти просто, защото ти е симпатичен да му дадеш достъп до чувствителна информация за държавата, включително и такава, която не би трябвало една частна компания да има. Там щетата е нанесена вече. Това, че договорът е прекратен, няма никакво значение, защото каквото е могло да бъде свършено, е свършено. Ние единствено можем да констатираме какви щети са нанесени на държавата, като вероятно има и щети, които ние няма как да констатираме. Тази информация, която е придобита по незаконен начин, вероятно може да бъде използвана и занапред по най-различни причини. Моето убеждение е, че присъствието на Кирил Петков по време на подписването на меморандума не е било безплатно. Аз съм абсолютно убеден в това, няма как просто. Дори само, че документът се подписва в гранитна зала на Министерския съвет. Нищо да не беше станало, само това подписване да беше се случило, вече събитието носи дивидент на тези компании, защото те ще отидат с тези снимки после при други клиенти. Те ще демонстрират, че са голяма корпорация, която подписва документ с министър-председателя на България, страна-член на ЕС. Да не говорим, че Джемкорп е една офшорка, за която с усилия се разбра къде е и кой стои зад нея.

-Както и бе нужно да се направят усилия да се прекрати въпросния меморандум, защото той бе укрит в едно чекмедже на чиновник в Министерство на енергетиката?

Имайте предвид, че ако този казус не беше разкрит от колегата Десислава Трифонова и не беше изнесена темата в публичното пространство, този меморандум щеше да си съществува и в момента, тихомълком. Под предлог, че нищо не се прави, тези хора щяха да имат достъп до цялата енергетика. Както се установи по-късно, в една от компаниите има и руски капитали. И ние в ситуация на война щяхме да стоим тук открити. Не че не са взели, каквото им трябва. Можеше в един момент и претенции да предявят. Но това е добър урок.

-А как се пристъпва към такъв меморандум без проверка от ДАНС?

Липсва не само проверка от ДАНС. Документът е подписан без съгласуване с нито едно министерство, което е най-елементарното. Поне Министерството на енергетиката трябва да даде становище. Всичко това е пропуснато по нареждане на Кирил Петков - така, както управляваше през цялото време.

-Той взе на "ръчно" управление държавата?!

Да, така, както нареди арест и на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, без да има правомощия за това и после се похвали. По същия начин е казал - "подписвайте". Те отиват и подписват, и сега въпросът е кой ще носи отговорност. Аз много държа тези, които са подписали, да си носят отговорността, нищо че той им е заповядал. Това, че е казал премиерът, няма никакво значение. Според мен тук има потенциал за носене и на наказателна отговорност. Най-накрая в тази държава всеки, който си слага подписа някъде, трябва да носи отговорност.