Министерството на културата възстановява награда за поезия и публицистика на името на Христо Ботев
Секция: КУЛТУРА
05 Януари 2023 18:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министерството на културата възстановява награда за поезия и публицистика на името на Христо Ботев

/КРОСС/ Министерството на културата възстановява награда на името на видния български поет и революционер Христо Ботев.

За целта екипът на културното ведомство разработи предложение за учредяването на специална награда за поезия и публицистика на името на Ботев, каквато досега не е била връчвана. Години наред е присъждана Ботева награда от Община Враца, но тя е била регионална и не отговаря на статута, авторитета и значението, което националният ни гений, като обединяваща фигура и консенсусна личност, има за българското общество и за националната ни идентичност.

Учредяването на наградата за поезия и публицистика на името на Христо Ботев е предвидено с изменение на Наредба № 2 от 11.04.2007 г. на министъра на културата за награждаването на български културни дейци за постигнати високи творчески резултати или принос в развитието и популяризирането на културата.

Министерството на културата предлага наградата „Христо Ботев" за поезия и публицистика да се връчва веднъж на две години от министъра на културата. Кандидатурите ще бъдат разглеждани от експертна комисия, включваща представители на: Българската академия на науките, Съюза на българските писатели, Съюза на преводачите в България, Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий", Софийския университет „Св. Кл. Охридски", Националния литературен музей и Националния музей „Хр. Ботев" в гр. Калофер.

Новоучредената награда „Христо Ботев" ще се връчва в две категории: „Значим принос в развитието и популяризирането на българската поезия" и „Високи творчески резултати в популяризирането на българската поезия или публицистика за изминалия период".

Предложението, което е подложено на обществено обсъждане, е за изготвянето на специална статуетка или плакет, които да се връчват, а паричното изражение на наградата да бъде в размер на 20 000 лева. Носители на отличието могат да бъдат поети със значим принос в развитието и популяризирането на българската поезия, както и поети и публицисти, постигнали високи резултати в популяризирането на българската поезия или публицистика.

Целта е тази награда е не само да се учреди, но и да се превърне в най-авторитетното отличие за поезия и публицистика у нас и в заслужено признание на талантливи хора за верността им към делото и идеалите на Ботев.

Проектът на наредба и мотивите към него са публикувани за обществена консултация на интернет страницата на Министерството на културата и на Портала за обществени консултации със срок за предложения и становища 30 дни.

В миналото българска литературна награда, наименувана на видния български поет Христо Ботев, е учредена с Указ № 1695 на Държавния съвет на Народна република България от 1972 година. Присъждала се е на поети и публицисти за принос в световната литература, като е била връчвана на всеки 5 години до 1986 г. След като през 1991 година не е връчвана, традицията е била възстановена за известно време и наградата се е присъждала със същата честота (на 5 години) от Общинския съвет на Община Враца от 1996 година. Последно и по изключение наградата е присъдена през 2008 година във връзка със смъртта на Александър Солженицин.