Радан Кънев: Повечето партии използват парламента като трибуна към предсрочни избори
Секция: Анализи
07 Януари 2023 09:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Радан Кънев: Повечето партии използват парламента като трибуна към предсрочни избори

/КРОСС/ В предаването „Лице в лице" по бТВ Не изглежда оптимистично, като гледаме как тече дебатът в парламентът. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев по повод шансовете за създаване на правителство с третия мандат. Дебатът е извън границите на добрия тон и е много предизборен. Повечето партии използват парламента като трибуна към предсрочни избори, а не по предназначение, добави той.

Моето убеждение е, че е важно България да има редовно избрано и силно правителство, в което да има ниво на консенсус отвъд споровете. По ключовите въпроси трябва да има стабилно мнозинство, защото ни предстои поредният опит за влизане в Шенген и Еврозоната, както и период, в както България ще се адаптира в новите икономически реалности. 2023-та е годината, в която кризисните мерки трябва да бъдат превърнати в постоянно действаща политика. Без работещ парламент и определено ниво на консенсус, България не може да приеме тези мерки, не може да приеме законите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост. Има непосредствена опасност да бъдат загубени много средства, заяви Кънев.

Като общество и като демокрация ние не можем да си позволим да бъдем неуправляеми в най-тежката криза от десетилетия, държавата реално да бъде в ръцете на един човек, защото много ходове на президента Радев, особено във външната политика, са, меко казано, спорни, подчерта евродепутатът.

Той отбеляза, че няма и няма да има мнозинство ГЕРБ-ДПС-ДБ, както твърдят от ГЕРБ.

Това е или опасна илюзия, или опит за заблуда на собствените избиратели. Ако третият мандат бъде даден на ДБ, има възможност за правителство, подкрепено и от ПП, и от ГЕРБ. Всякакви разговори с БСП, при тяхното позициониране в подкрепа на агресията срещу Украйна, са напълно безпредметни, каза още Радан Кънев.

бТВ, „Лице в лице"