БАБХ извърши 276 извънредни проверки в зимните курорти
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Януари 2023 11:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БАБХ извърши 276 извънредни проверки в зимните курорти

/КРОСС/ БАБХ състави един акт, единадесет предписания и насочи за унищожаване 9 кг и 300 грама месо и месни продукти при проверките в началото на зимния туристически сезон.

В периода 12 - 31.12.2022 г. инспекторите от отдели „Контрол на храните" в Областните дирекции в София-град, София-област, Благоевград и Смолян са извършили 276 извънредни проверки в курортите, разположени в същите области.

Проверките установиха, че като цяло се спазват хигиенните изисквания при предлагането и търговията с храни. Спазени са условията за съхранение, а храните са в срок на трайност и са етикетирани съгласно действащото законодателство. Осигурени са подходящи условия за измиване и дезинфекция на работния инвентар, оборудване и съоръжения за измиване и подсушаване на ръцете, използване на подходящо работно облекло и лични предпазни средства от персонала.

За констатираните при проверките несъответствия са издадени 11 предписания относно несъответствия по сграден фонд и технологично оборудване, не предоставяне на доказателства за взети проби и анализ на храни по самоконтрол.
Съставен е един акт за установяване на административно нарушение за предлагане на храни с изтекъл срок на годност, възбранени и насочени за унищожаване са 9 кг и 300 грама месо и месни продукти, за които не са представени документи за произход и годност.

Засиленият контрол на БАБХ в зимните курорти ще продължи до 10.03.2023 г., включително.