Над 200 сурвакари и майстори на маски от фестивала "Сурва" гостуват в София
Секция: КУЛТУРА
08 Януари 2023 14:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над 200 сурвакари и майстори на маски от фестивала "Сурва" гостуват в София

/КРОСС/ Над 200 дефилиращи сурвакари и майстори на маски от фестивала "Сурва" гостуват в София днес.

Събитието в Борисовата градина се провежда за втора поредна година. То ще започне с дефиле от езерото "Ариана" и ще продължи до специално изградената сцена на открито (на локацията на парк-театър "Борисова градина"). В него ще участват няколко сурвакарски групи - от Народно читалище "Крюгер Николов - 1922" в село Пещера, община Земен; читалище „Христо Ботев - 1928 г." в село Копаница, община Радомир; от село Светля, община Ковачевци; от читалище "Пробуда - 1935 г." от квартал "Бела вода" в Перник; от село Садовик, община Брезник и от село Кошарево, община Брезник.

Проявата е със свободен вход и ще започне в 12:00 ч. Майстори на маски от Пернишко ще демонстрират на място процеса по създаването им. Зрителите ще могат да участват в изработването на маските, както и да се снимат с избрани от тях ликове. Събитието ще бъде съпътствано и от кулинарна изложба, подготвена от читалища от общините Перник и Земен.

Народният празник "Сурова" ("Сурва") включва традиционни маскарадни игри и свързаните с тях обреди.

Автентичният маскарад e с различни персонажи. Характерна е многобройната група мъже с маски и звънци, която се придвижва със специфична ритмична стъпка. Със сурвакарското пожелание "Да бъде!" се утвърждава новото начало и желанието за плодовитост, благоденствие и благополучие.

Тази година Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва" ще се проведе от 27 до 29 януари. Сурвакарските групи от Пернишко ще излязат още на 13 и 14 януари в почти всички населени места, за да почетат празникa.

Международният фестивал "Сурва" в Перник е с над 57-годишна история и е най-големият маскараден форум на Балканите. Фестивалът се организира от Община Перник от 1966 г., а през 2015 г. празникът "Сурва" е включен в Представителния списък на ЮНЕСКО на елементите на нематериалното културно наследство на човечеството.