Плевнелиев: Третият мандат трябва да сработи, Радев трябва да го даде на ДБ
Секция: ПОЛИТИКА
09 Януари 2023 06:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Плевнелиев: Третият мандат трябва да сработи, Радев трябва да го даде на ДБ

/КРОСС/ Президентът Румен Радев трябва да даде третият мандат на „Демократична България”, а с подкрепата на ГЕРБ и ПП може да се създаде някаква конструкция. Това каза Росен Плевнелиев - президент на България в периода 22 януари 2012 – 22 януари 2017 г., в предаването „На фокус“ по Нова телевизия.

Той заяви, че след провала на първия мандат е било очаквано и вторият да се провали. Третият обаче трябва да сработи, заяви Плевнелиев.

„Над всички нас е националният стратегически приоритет за европейското и демократично развитие на България, което има чисто и ясно измерение за 2023 г. То е членство в „Шенген“ и еврозоната. Ако се провалим сега, няма да го има. А това означава да има правителство. Единственият шанс е да има правителство с мандат на ДБ. Ако президентът Румен Радев гледа личния си интерес, може да го даде на БСП или БВ. Ако е държавник, трябва да го даде на ДБ. А те трябва да бъдат на висотата на очакванията, включително и Христо Иванов. Дойде и неговият момент”, каза Плевнелиев и допълни, че самият той би дал мандата именно на ДБ.

„България трябва да се ускори към Еврозоната и Шенген. С подкрепата на ПП и ГЕРБ, които имат много какво да споделят с ДБ, може да се получи конструкция, която да направи именно това“, смята Плевнелиев. Подкрепа според него може да се очаква и от ДПС, БВ и БСП.

Ако третият мандат бъде връчен на БСП, това означава край на плановете ни за влизане в еврозоната. „Това ще бъде национално предателство”, смята Плевнелиев.

По думите му възможностите на БВ са надценявани, тъй като те са много малка група. „Там всичко, което се случи, ще се пише и на Радев”, каза още Плевнелиев.

Според него е много вероятно ПП да се разцепят. „Но това е нормално, на популистките партии им се случва”, каза Плевнелиев.