Румен Петков: В АЯР липсва документ за лицензирането на ядрено гориво на „Уестингхаус"
Секция: ПОЛИТИКА
10 Януари 2023 16:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Петков: В АЯР липсва документ за лицензирането на ядрено гориво на „Уестингхаус"

/КРОСС/ В Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) липсва документ, удостоверяващ лицензирането на ядрено гориво на „Уестингхаус", както и параметрите по договора за доставка на свежо ядрено гориво. Това става ясно от отговор на Агенцията по заявление по ЗДОИ от страна на ПП АБВ. Това съобщи пред медиите в Плевен председателят на партията Румен Петков, съобщиха от нейния пресцентър.

В текста на писмото на АЯР до АБВ се казва:
„...На база на нaличната към момента информация Ви уведомяваме, че искания и документи, свързaни c лицензирaне на гориво, произведено от „Уестингxаус Електpик Швеция АБ", засега не ca постьпвали в АЯР, съответно не ca издавани aдминистративни актове c посоченото по-горе съдържание.."

„..Агенцията за ядрено регулиране не участва в преговори и в сключването на договори c доставчици на свежо ядрено гориво, вкл. такива между „АЕЦ Козлодуй" ЕАД и „Уестингхаус Електрик Швеция АБ", и не може да предостави информация по този въпрос..."

Румен Петков подчерта тревожността на горните факти и добави, че те засягат пряко сигурността на ядрената ни енергетика. Той отново посочи отговорността за това на президента Радев.

Председателят на ПП АБВ многократно заявява, че подписването на въпросния договор е противоконституционно, каквото е и становището на Агенцията за ядрено регулиране и на АЕЦ „Козлодуй". Той е категоричен, че налице е груб натиск, а смяна на горивото за реакторите на ядрената ни централа излага на риск не само България, но и целия регион. Тази заплаха за сигурността е и причината АБВ да сезира Международната агенция за ядрено регулиране по договорите за ядрено гориво с „Уестингхаус" и „Фраматом".

Петков отново настоя за подготовка на Енергийна стратегия и в нея с водещо и ключово място трябва да бъде изграждането на четири реактора - двата в Белене и планиране и изграждане на два в Козлодуй".