Проф. Ива Христова: Учениците трябва да излязат в грипна ваканция точно преди пика
Секция: Здраве
11 Януари 2023 07:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Ива Христова: Учениците трябва да излязат в грипна ваканция точно преди пика

/КРОСС/ Учениците трябва да излязат в грипна ваканция точно преди пика. Ако сега бъде обявена такава, те ще се върнат в клас точно, когато циркулира масово вирусът и ще се разболеят отново. Такова мнение изрази в по NOVA директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

По думите й в момента сме под върха на вълната. Тя обясни, че тази година грипът е дошъл доста по-рано. „Първите грипни вируси обикновено доказваме края на декември, а сега още в края на ноември. Имунитетът на обществото падна, защото предишните 2 години бяха почти нулеви за грип", коментира тя.

„Важно е да се изследваме за грип. Има много ефикасни антивирусни средства, които се изписват от лекар", каза още Христова.

Тя препоръча, ако не се чувстваме добре, да останем у дома. „Вирусът се размножава най-интензивно в края на инкубационния период и в първите дни от заболяването", обясни още професорът.

Относно разпространението на коронавируса, лекарят заяви следното:

„Опасността е не само от Китай, а и от Европа, където циркулира XBB.1 вариантът, който напредва бързо и е със заявка да породи повишение на случаите". Подвариантът не протича тежко, но е много по-заразен.