Озоновата дупка може да се затвори до 2066 година
Секция: Наука
11 Януари 2023 08:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Озоновата дупка може да се затвори до 2066 година

/КРОСС/ Дупката в озоновия слой продължава да се свива и според изследователи може да бъде затворена след 40 години. Експертите очакват озоновият слой да се възстанови напълно до 2066 г., включително и над Антарктида, съобщават от Световната метеорологична организация (СМО), Програмата на ООН за околната среда (ЮНЕП) и правителствени агенции в САЩ и ЕС.

Поради дупката в озоновия слой до повърхността на Земята достигат повече ултравиолетови лъчи, която има отрицателно въздействие върху хората и околната среда. Според последния доклад озоновият слой над Арктика се очаква да се възстанови до 2045 г., а над Антарктида - около 20 години по-късно. В останалата част на света възстановяването се очаква до 2040 г.

За първи път изследователите установяват дупката в озоновия слой през 80-те години на миналия век.

Въпреки това изследователите предупреждават срещу т. нар. геоинженерство, т. е. пряка намеса в климатичната система на Земята. Това означава, наред с другото, често обсъжданото внасяне на аерозоли като серен диоксид в атмосферата. Това може да намали глобалното затопляне, но според учените не е ясно какви последици може да има.

Например Междуправителствената експертна група по климатичните промени се опасява от последици за дъждовния сезон в Африка и Азия, което от своя страна ще се отрази на снабдяването с храна на стотици милиони хора.

Възстановяването на озоновия слой е свързано с намаляването на употребата на хлорофлуоровъглеводороди (ХФВ или фреони). Тези вещества увреждат озоновия слой, който се намира на височина между 10 и 50 км над Земята и блокира ултравиолетовите лъчи на слънцето.

В миналото фреоните се използваха широко в спрейовете за коса, климатиците и хладилниците. С Протокола от Монреал за защита на озоновия слой от 1987 г. се забраняват хлорофлуоровъглеводородите.

 

Източник: Труд