Пловдив почита магьосника на словото Йордан Радичков
Секция: КУЛТУРА
12 Януари 2023 11:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пловдив почита магьосника на словото Йордан Радичков

/КРОСС/ Пловдив отбелязва годишнината от рождението на големия български писател Йордан Радичков с поредица от инициативи - филмови прожекции, лекции, представяния, изложба и театрална постановка.

Началото ще бъде поставено тази вечер в Епископската базилика, където от 18,30 часа ще бъде представен финалният 12-и том от събраните съчинения на Йордан Радичков.

Повече от 12 години проф. Инна Пелева от Пловдивския университет работи над томовете, в които са събрани всички текстове - публикувани и непубликувани. Финалният том съдържа публицистика, слова, есета, предговори, послеписи, бележки и текстове от архива на Радичков. Книгата е разделена на няколко части: „Радичков за себе си, за българите и историята", „За творците, изкуството и културата" и „Из архива на писателя". Сред текстовете са открояват и такива, писани за Ивайло Петров, Бинка Желязкова, Константин Павлов, Румен Скорчев, както и по различни поводи - 100 години от „Под игото", за филма „Привързаният балон" и други.

„Януари - месец на Радичков" е ежегодно събитие, посветено на магьосника на словото, драматург и сценарист, завещал на читателите си многообразно творчество от къси разкази, новели, романи, пътеписи, детски книги, пиеси и филмови сценарии.

Между 13 и 19 януари ще бъдат прожектирани четири филма, свързани с творчеството на Радичков, като старт на прожекциите в „Lucky Дом на киното" ще даде лентата на режисьора Андрей Паунов „Януари", в която взима участие звездният екип Самуел Финци, Йосиф Сърчаджиев, Захари Бахаров, Леонид Йовчев, Малин Кръстев, Борислав Чучков. Една от най-известните пиеси на Радичков заживява нов живот, а режисьорът ще присъства на прожекцията за среща-разговор с публиката.

На 20 и 22 януари в Епископската базилика изкушените от Радичков ще могат да се срещнат с проф. Инна Пелева, която ще проведе две лекции за многоликото му творчество.

Финал на програмата ще даде спектакълът на Катя Петрова „Бомбето" в Куклен театър - Пловдив. Той е носител на отличията Grand Prix от Международния куклено-театрален фестивал за възрастни "ПИЕРО" и на наградата за режисура на Катя Петрова. Печели и Награда Пловдив 2021 в категория "Произведение на изкуството, предназначено за деца".

Всички събития, които се осъществяват с подкрепата на „Фондация Пловдив 2019", са с вход свободен, освен „Бомбето". За спектакъла ще има билети на преференциални цени.

ПРОГРАМА:

12 януари, 18:30 часа, Епископска базилика - представяне на 12 том от събраните съчинения на Йордан Радичков

13 януари, 18:30 часа, Lucky Дом на киното - прожекция на филма „Януари"

14 януари, 14:00 часа, PUNKT - откриване на изложба с илюстрации на Йордан Радичков

14 януари, 19:00 часа, Lucky Дом на киното - прожекция на филма „Черказки хроники"

15 януари, 19:00 часа, Lucky Дом на киното - прожекция на филма „Бялата сцена и Радичков"

19 януари, 19 часа, Lucky Дом на киното - прожекция на филма „Привързаният балон"

20 и 22 януари, 18:30 часа, Епископска базилика - лекции на проф. Инна Пелева

26 януари, 19 часа, Куклен театър Пловдив - „Бомбето"