Депутатите приеха промени в Закона за енергетиката
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Януари 2023 15:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Депутатите приеха промени в Закона за енергетиката

/КРОСС/ С промени в Закона за енергетиката се дава възможност за инсталиране на мощности за съхранение на електроенергия, които вече стават част от енергийната система на страната.

В мотивите е посочено, че съхранението на енергия играе важна роля в процеса на преход към въглеродно неутрална икономика, подобрява стабилността на енергийната мрежа, сигурността на електроснабдяването и намалява разликата между екстремните стойности на цените на енергията.

По тази причина трябва да се внедри широка гама от технологии за съхранение, притежаващи всички характеристики по отношение на мощност, капацитет и време за реакция, за да допринесат за стабилността на мрежата, регулиране на напрежението, оперативен резерв, диспечиране.

Чрез промените в закона се създава нов раздел "Съхранение на електрическа енергия", в който се регламентира тази дейност като оператор, съоръжение за съхранение, равнопоставен достъп до преносната и разпределителните електрически мрежи и равнопоставен достъп до всички пазари на електроенергия и евентуални механизми за балансиране на капацитета.

Предложените изменения в Закона за енергетиката предоставят възможност на оператора на преносната мрежа да предложи временна схема на присъединяване на цялата или част от заявената мощност в случаите, в които за целта на присъединяване следва да се извърши реконструкция и развитие на мрежата.

Така производителите и клиентите ще имат възможност да изберат дали да се присъединят след извършване на съответните промени в мрежата или да се възползват от предложената временна схема на присъединяване, като се съгласяват да присъединят част от заявената мощност и/или намалят производството и/или потреблението си в ситуации на претоварване на системата.