НАСА откри скъпоценни камъни на Марс
Секция: Наука
13 Януари 2023 13:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НАСА откри скъпоценни камъни на Марс

/КРОСС/ Марсоходът на НАСА "Кюриосити" вероятно се е натъкнал на кратер на Марс, който е пълен със скъпоценни опали, предава Futurism, позовавайки се на проучване, публикувано в Journal of Geophysical Research. Изследването, проведено от екип учени от Държавния университет на Аризона в сътрудничество с НАСА, потвърждава наличието на "пукнатини" в светла скала, което предполага наличието на опали и по своята същност - наличието на вода.

Водата на Марс би имала огромни последици за човечеството и космическите пътувания, каквито ги познаваме, превръщайки голямата червена планета в нещо като междугалактическа бензиностанция, която би позволила зареждане с гориво и по-нататъшни изследвания на звездите. НАСА вече беше потвърдила древното съществуване на вода на Марс въз основа на проби от седименти в скалистата почва, но това ново откритие предполага, че вода може да е имало на планетата много по-скоро, отколкото се смяташе досега.

Опалите естествено се появяват в природата, когато силициевият диоксид се разтваря във вода, което означава, че кратерът, в който тези скъпоценни камъни са силно забелязани, може да е приютил живот от интензивната радиация на повърхността на планетата. Учен от ASU потвърди, че тези условия може да са били обитаеми в не толкова далечното минало, казано на космически език. НАСА планира да продължи изследването на Марс, за да стигне до същината на произхода на скъпоценните камъни, както в буквален, така и в преносен смисъл, предаде БГНЕС.

От опалите може да се извлича и вода, като от един триметров участък от начупения ореол може да се получи около 1,5 галона вода, което означава, че водата на повърхността на Марс не е само сянка от изгубен спомен, а поразителна възможност за бъдещето. Изследователите успяха да демонстрират тази техника за извличане, която отделя водата от опакования силициев диоксид, като използваха спекулативна наука и най-актуалните данни на НАСА за повърхността на Марс.