Вторият помощник – капитан на кораба "Вера Су" ще бъде съден задочно у нас
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Януари 2023 18:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вторият помощник – капитан на кораба "Вера Су" ще бъде съден задочно у нас

/КРОСС/ Той беше освободен под парична гаранция от 2000 лева и е в родината си. През юли миналата година съдът разпореди да бъде изпратена съдебна поръчка до турското министерство на правосъдието.

На проведеното днес заседание стана ясно, че южната ни съседка е отказала да изпълни съдебната поръчка, защото противоречи на турския правен ред. Съдът прецени, че разглеждането на делото в отсъствието на подсъдимия няма да попречи за разкриване на обективната истина.

Според обвинението, подсъдимият е заспал, с което е нарушил правило от Международната конвенция за вахтената служба и това е довело до засядането на кораба на 20 септември 2021 г. край Камен бряг. Така са нанесени щети за близо 7 млн. лева на собственика на плавателния съд.

Съдът насрочи следващото съдебно заседание за 24 февруари и разпореди за него да бъдат призовани експертите по делото и посочените в обвинителния акт свидетели, които са български граждани. Насрочени бяха още две съдебни заседания - на 13 април и 12 май, за които ще бъдат призовани останалите свидетели от Турция и Азербайджан.