Румен Овчаров: Разумно решение за ТЕЦ-овете е възможно, но ще бъде временно
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Януари 2023 09:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Овчаров: Разумно решение за ТЕЦ-овете е възможно, но ще бъде временно

/КРОСС/ "Трябва да разберем една простичка истимна - или вървим с Европа и с тенденциите на т.нар. зелен преход и се опитваме да съобразим националните си интереси с това, или се изолираме от този процес". Това каза по повод предоговарянето за въглищните централи в Плана за възстановяване бившият енергиен министър Румен Овчаров по БНТ.

Според него опитът да се намери разумно решение за ТЕЦ-овете е възможен, ако политиците направят усилия и в партиите си, и в европейските политически семейства.

"Ттрябва да знаем, че това ще бъде временно решение, защото в момента практическо решение за спиране на ТЕЦ-овете няма. 22 млрд. квтч са произведени от тях за миналата година от 50-те, които е произвела цяла България", уточни Овчаров.

Бившият енергиен министър потвърди, че от 1990 г. насам сме изпълнили условията за 55% намаляване на емисиите - имали сме 105 млн. тона през 1990, сега са 50. Политиците, спред него, не са посмели да поставят този въпрос и са поели ангажимента за намаляване с още 40%. По думите му, това се дължи на "слугинаж, безгръбначност и некомпетентност".

"И трябва да се каже, че изискването за спиране на ТЕЦ-овете в момента е абсолютно неаргументирано, то поствя на риск електроснабдяването на целия регион, затова дайте да мислим за компромисен вариант - това е аргументът, само че този аргумент трябва да бъде подкрепен от всички политически сили", подчерта Овчаров.

На въпрос за заместващи и резервни мощности той посочи, че ние имаме нужда от страшно много електроенергия.

"Ако през 35 г. престанем да регистрираме двигатели с вътрешно горене и започнем да ги заместваме с електрически автомобили, на нас само за това ще ни трябва т около 80 млн. мВтч. В момента България е произвела 50 за цялата година, АЕЦ "Козлодуй е произвела 16", заяви бившият енергиен министър. И отбеляза, че няма и откъде да внасяме електроенергия.