Lidl е в ТОП 3 на най-добрите работодатели в България
Секция: ЛЮБОПИТНО
17 Януари 2023 10:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Lidl е в ТОП 3 на най-добрите работодатели в България

/КРОСС/ За четвърта поредна година Лидл България е ТОП работодател за България и Европа според водещата международна организация TOP Employers Institute.

Отличните резултати на компанията в процеса по сертификация я нареждат в ТОП 3 на най-добрите работодатели в България. Едновременно с това затвърждават и силното ѝ представяне в международен план. Общият резултат на Лидл България е с близо 12% над средния за бранша в Европа и с над 7% по-добър от този на всички отличени ТОП работодатели в света за 2023.

С полученото отличие Лидл България се нарежда до подразделенията на Lidl в общо 27 държави, които също бяха отличени от TOP Employers Institute. Сред тях са страни като Германия, Франция, Англия, САЩ и други, което е още едно признание за доказаните и световно утвърдени HR практики, които прилага Lidl в България.

Изключително сме щастливи, че за поредна година защитихме отличието ТОП работодател. Постигнахме дори още по-добри резултати, и то в година, която не беше лесна. Инвестирахме още повече усилия в грижата за нашите служители – чрез допълнителна финансова помощ, нови придобивки и силен фокус върху тяхното обучение и развитие. Отворихме нови магазини, стъпихме в нови градове и за една година екипът ни нарасна с близо 10%. Така днес сме 4041 служители, за които ще продължим да осигуряваме подкрепяща и мотивираща работна среда“, коментира Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на Лидл България. 

Сертификатът ТОП работодател се връчва след задълбочен независим одит на HR политиките в компанията. Анализът обхваща повече от 20 теми в 6 ключови области: управление на хора, работна среда, привличане, развитие, ангажиране и обединяване. В представянето си Лидл България постига максимален резултат от 100% в теми като бизнес стратегия и стратегия за управление на хора, лидерство, работна среда, визия и ценности.

Сред мерките, които компанията предприе в тези области през изминалата година, беше осигуряването на финансови бонуси за всички служители; нови придобивки за родителите с ученици, както и различни програми за обучение. В резултат на целенасочените и дългогодишни усилия на компанията в областта на развитието, над 70% от ръководния състав в магазините на Lidl е от хора, които са се развили от вътре.

Като пример за стратегическия подход на компанията към младите хора са и нейните младежки програми. През изминалата година общо 146 ученици и студенти направиха първите си професионални стъпки благодарение на практикантската и стажантска програма на компанията. Веригата посрещна и четвъртия випуск ученици в дуална форма на обучение.

Като отговорен и коректен работодател и със своите доказани и световно утвърдени работодателските практики Лидл България допринася за развитието на трудовия пазар и цялостното подобряване на средата.