Сийка Милева: Трафикирането на един мигрант е около 3000 евро, ВИП услугата достига до 10 000 евро
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Януари 2023 14:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сийка Милева: Трафикирането на един мигрант е около 3000 евро, ВИП услугата достига до 10 000 евро

/КРОСС/ Говорителят на главния прокурор Сийка Милева и представители на МВР представят информация за съвместната специализирана операция на Прокуратурата на Република България и органите на МВР за противодействие на нелегалната миграция.

Акцията беше насочена срещу организаторите на нелегална миграция от българска страна, заяви Милева. Тя обясни и схемата, по която се прекарват мигрантите.

„В Турция, Сърбия и България има основен организатор от всяка една страна. Той има стройна мрежа от хора, които му помагат за престъпната дейност. Има и организатор на трафика, който се грижи за набиране на шофьори и такива, които да се грижат да подсигурят места за настаняване на мигрантите", каза Сийка Милева.

"След като престоят на територията на българската държава те биват водени до българо-сръбската граница. Там най-големият отговорник се свързва с големият организатор от сръбска страна", уточни още тя.

„Заплащането се извършва, след като основният организатор от турска страна потвърди, че мигрантите са пристигнали на българо-сръбската територия. Тарифата, която се плаща за трафикирането на един мигрант е около 2000-3000 евро. Предлагат се и т. нар. ВИП услуги, която е за по-малък брой мигранти - до 5-6 души, като тогава сумата за техния трафик достига до 10 000 евро", разкри още Милева.

„Почти винаги се използват и пилотни коли, които в последно време се управляват от жени, с цел да не буди подозрение", каза още Сийка Милева.

Мащабна акция под кодовото име "Хавала" срещу нелегалната миграция и трафика на мигранти на територията на цялата страна - прокуратурата и МВР удариха организатори на нелегален трафик на хора.

Стана ясно, че вече са разпитани множество свидетели и проведени следствени експерименти, с оглед доказване на деянието.

Стана ясно още, че в последно време мигрантите са станали изключително агресивни, като те не се подчиняват на полицейските органи и често пъти у тях са намирани и ножове.

Заместник-директорът на ГДБОП Любомир Николов заяви, че организаторите са превеждали мигрантите дори с автобуси и кемпери.