Мравките няма да се адаптират към повишените температури
Секция: ЛЮБОПИТНО
17 Януари 2023 17:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мравките няма да се адаптират към повишените температури

/КРОСС/ Мравките няма да успеят да се адаптират към повишените температури, съобщи сайтът Физ.орг, позовавайки се на научно изследване, публикувано в "Джърнал оф енимал еколъджи".

Учени от щатския университет в Северна Каролина са открили, че тези насекоми няма да могат да се адаптират към глобалното затопляне. Температурата на тялото им зависи от околната среда. Ако средата им предлага температура, която е далеч от оптималната за тях, то те са застрашени от смърт.

За да разберат повече за това как насекомите биха отговорили на глобалното затопляне, учени от университета в Северна Каролина са изследвали пет вида мравки, срещани в щата. Те са били събирани от местните гори. Измерена е температурата на въздуха в местообитанията, както и тази на мравките.

Температурата на телата на насекомите е била установявана с един и същ термометър. Отделните видове се различат по цвят и големина.

Всеки вид е бил поставян в предпочитаната от него температура в лабораторни условия.

Изследователите са открили, че мравките в лабораторията имат различни термични предпочитания, като те оказват влияние и на активността им. Това предполага ограничение в способността им да се приспособяват към повишаващите се температури.

Интересно е, че мравките-работнички, които наблюдавахме, се поставят в неблагоприятни за своя организъм условия, казва Сара Прадо, съавтор на изследването. Възможно е това да е жертване в името на цялата колония.

Места, които са по-горещи, правят и мравките по-топли. Засега те не коригират поведението си, за да нагодят активността си към променящите се условия, казва Елза Йънгстед, друг автор на изследването.


Източник: БТА