Jeep e кола на 2023 г.
Секция: Автомобили
18 Януари 2023 10:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Jeep e кола на 2023 г.

/КРОСС/ Новият електрически Jeep Avenger беше обявен за кола на годината в Европа. Компактният SUV модел на култовата американска марка спечели категорично 60-ото издание на конкурса със солидна преднина пред подгласниците, съобщи "Труд бг".

Електрическият Jeep събра 328 точки и изпревари с 87 точки втория в класирането Volkswagen ID Buzz, който получи 241 точки. На трета позиция остана Nissan Ariya с 211 точки. Всички автомобили в челната тройка са електрически. На следващите места в подреждането останаха Kia Niro (200 точки), Renault Austral (163 точки), Peugeot 408 (148 точки) и "близнаците" Subaru Soltera / Toyota bZ4x (133 точки).

Общо 27 нови модела се конкурираха за наградата за кола на 2023 г. в Европа и след предварително гласуване до финала достигнаха 7 претенденти. От тях Jeep Avenger спечели конкурса, като всички членове на журито с изключение на един го поставиха на едно от първите три места. "Наградата е заслужена, защото Avenger по убедителен начин отразява епохата, в която е навлязъл автомобилният свят и с дизайна си излъчна голямата промяна на своята марка", коментира президентът на журито Сьорен Расмусен.

Първият изцяло електрически модел на Jeep е и първият представител на американския производител, който печели конкурса за кола на годината в Европа. Той се отличава с много авангарден, но и характерен за марката дизайн, както и с компактни размери (дължина 4 м). Avenger е пъргав и проходим, предлага нова и модерна задвижваща система с мощност 156 конски сили и батерия с капацитет 54 киловатчаса, която осигурява пробег до 400 км в смесен цикъл и до 550 км в градски условия.

Моделът се превръща в хит на пазара и за по-малко от 3 месеца след премиерата му на изложението в Париж през октомври вече има предварително продадени над 8000 броя. Той е проектиран за европейския пазар и се произвежда във високотехнологичен завод в Полша, където е инсталирана специална поточна линия.