Временна комисия в парламента ще се занимава с казуса "Nexo"
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Януари 2023 16:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Временна комисия в парламента ще се занимава с казуса "Nexo"

/КРОСС/ Единодушно със 190 гласа беше създадена временна парламентарна комисия по казуса "Nexo" по предложение на ГЕРБ-СДС, съобщава БТА. Тя трябва да установи всички факти и обстоятелства относно дейността на Nexo и Nexo Capital и свързаните с тях лица във връзка с извършване на потенциална незаконна дейност, включително връзки с лица и структури, финансиращи тероризма и организираната престъпност, както и финансирането на политически партии и други юридически лица от тях в България.

Комисията е на паритетен принцип - по двама народни представители от всяка парламентарна група. Тя ще работи един месец и трябва да излезе с доклад за констатациите и изводите, до които е стигнала.

Депутатите не приеха предложението на "Продължаваме Промяната" (ПП) комисията да се занимава и с установяване на всички факти и обстоятелства относно финансирането на всички политически партии на парламентарните избори миналата година. Тезата на ПП е, че ГЕРБ-СДС са изхарчили повече пари, отколкото е субсидията им.

За председател на временната комисия беше избран Даниел Митов от ГЕРБ-СДС, а Десислава Трифонова от парламентарната група за член.

Останалите членове на комисия са: от "Продължаваме Промяната" - Рена Стефанова и Асен Василев; от ДПС - Йордан Цонев и Петър Чобанов; от "Възраждане" - Златан Златанов и Ивайло Чорбов". "БСП за България" ще бъде представена от Иван Ченчев и Илиян Йончев, "Демократична България" от Божидар Божанов и Надежда Йорданова, а "Български възход" от Лидия Недева и Гален Монев.