Иван Шишков: Външните връзки към някои камери и рамки на тол системата нямат разрешителни за строеж
Секция: ПОЛИТИКА
19 Януари 2023 09:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Иван Шишков: Външните връзки към някои камери и рамки на тол системата нямат разрешителни за строеж

/КРОСС/ Трябва да бъде намерен законов механизъм незаконното строителство да бъде регламентирано. Това заяви в студиото на БНТ "Денят започва" служебният министър на Регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков. Единственият начин, по който това може да се случи, това е като се промени Закона за устройство на територията, каза още той и уточни, че предложение за такава промяна е внесено в Народното събрание.

Държавата си е позволила да възложи строителство извън рамките на Закона за устройство на територията за над 1 млд. лева, изтъкна министърът. Предложението е за обявяване на търпимост, но това не е амнистия, уточни Шишков.

Ако някой трябва да понесе юридическа отговорност, това трябва да са тези, които са възлагали поръчките, т.е. Управителният съвет на АПИ по времето 2018-2020 година, изтъкна той и допълни, че основният проблем е възлагането, защото тогава те са възлагани като текущ ремонт, без проекти и без разрешение за строеж.

Министърът каза още, че същото се отнася и за строителството на някои язовири, по-конкретно за язовир "Тополово", където се случи авария през януари месец.