Росен Христов: Напълно овладяхме кризата с газа в страната
Секция: Интервюта
19 Януари 2023 11:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Росен Христов: Напълно овладяхме кризата с газа в страната

/КРОСС/ Продължавайки темата за газа, мога да кажа, че напълно овладяхме кризата, която заварихме с липса на доставчици, липса на договори.Това каза при отчета на работата на служебното правителство министърът на енергетиката Росен Христов, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Работехме паралелно в двете основни направления. Започнахме да купуваме газ чрез тръжни процедури, прозрачни, връщайки на масата на преговори най-големите световни доставчици и производители, което доведе до стабилност на доставки, както и значително понижаване на цената."

"По-важният елемент - кризата с доставките на газ в глобален мащаб е заради недостига на инфраструктура. Така че важен елемент от работата беше да се осигурят слотовете за разтоварване на втечнен природен газ, който стана основният източник за българския пазар", заяви Христов.

Осигурихме от 1 милиард куб. метра доставки от Александропулис, подписахме договор и с турската фирма Ботош, допълни Христов. "В момента там имаме резервиран капацитет за близо 1,5 милиарда куб. м.

"В сферата на електроенергетиката не е забравена и постигнахме рекорден износ на ел. Енергия от страната. Към БВП се прибави и инфлацията.

Подписахме и два договора за доставка на ядрено гориво за Козлодуй и по този начин осигурихме дългосрочно неруско ядрено гориво за атомната електроцентрала", обясни още министър Христов.

Министърът на земеделието Явор Гечев допълни, че криза с липсата на дърва също е овладяна и към настоящия момент такава криза не съществува. "160% на миналогодишните доставки реализирахме тази година. Доставени са дърва за 210 хиляди домакинства.

"Бяха направени 606 хиляди проверки в горския сектор по отношение на крадена дървесина. Държавата работеше като пакет и не просто като отделни министри, а като цялостен МС, за което аз благодаря", допълни Гечев.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков допълни, че в първите дни, когато е започнал работа, големият проблем и сформирането на кризисния щаб е бил недовършеният интерконектор с Гърция.

"Аз мисля, че в този момент ние станахме от правителство екип. Получи се, защото ние бяхме един демотивиран строител и един недовършен строеж. След два месеца ние имахме разрешение за ползване, макар и не изцяло върху целия строеж, но върху тази част, която беше необходима, за да можем да постигнем нужния ефект и разбира се, имаме успех, който беше важен за цялата енергетика. Ако си спомняте, когато ние взехме разрешението за ползване, аз слязох долу и го представих на българските граждани. Не го представих от МРРБ и не го връчих, както си мислеше инвеститора, на него, защото успехът беше на целия кабинет. Затова го връчих. Когато го показах в този ден, няколко дена след това, след разрешение за ползване, газът потече и ефектът, за който си говорим сега, се случи по този начин."