Министър Пулев: Заварихме нула одобрени европейски програми за нула лева, осигурихме 5 млрд. лв. за 5 месеца по линия на МИР
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Януари 2023 13:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Пулев: Заварихме нула одобрени европейски програми за нула лева, осигурихме 5 млрд. лв. за 5 месеца по линия на МИР

/КРОСС/ Когато влязохме в кабинета на Министерството на иновациите и растежа, заварихме една отворена процедура, първата по Плана за възстановяване, за „Технологична модернизация“, с мижав интерес към нея  - с подадени 4 проекта. Заварихме и 0 одобрени европейски  програми. След пълна мобилизация осигурихме одобрение и на двете програми към МИР за 5 млрд. лв. Това каза министърът на иновациите и растежа Александър Пулев по време на отчета, който направи в Министерски съвет.

„МИР осигури глътка въздух на най-уязвимия сегмент от българската икономика в условия на кризи. Над 10 200 проектни предложения бяха подадени по първите две затворени процедури от Плана за възстановяване.“, обяви Пулев. Той посочи, че е предприет един иновативен подход. „Обиколихме цялата страна, всички 28 области. В един открит диалог, по един чист и прозрачен начин дадохме информация на хората, а информацията е сила и ние дадохме сила на бизнеса да кандидатства по Плана“, изтъкна той. „Показахме, че не сме бюрократи, а кабинет на действието. Организирахме мобилна приемна рамо до рамо с вицепремиера Пеканов, представители на местната власт и работодателски организации“ каза той.

Министър Пулев посочи, че са кандидатствали фирми от всяка една област в страната, не само от традиционно активните региони. „Помогнахме на компании и в Русе, Пазарджик, Велико Търново, във всички области“, заяви министърът на иновациите и растежа.

По думите му, МИР най-накрая е заработило за хората, за инвеститорите и за предприемачите. „След като осигурихме одобрение  и на двете програми към МИР приключи Фаза 1 – одобрихме ресурса за бизнеса. Сега стартира Фаза 2 в рамките на следващите 6 месеца, сме осигурили финансова инжекция от 1 млрд. лв. в реалната икономика по 7 процедури за българските компании. Те са по три направления – по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ (ПКИП)  2021-2027 г. и Програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ 2021-2027 г. (ПНИИДИТ)“, каза още Пулев.

 Той подчерта, че за 5 месеца по линия на МИР са сертифицирани 17 нови инвестиционни проекта, които ще създадат над 1500 работни места. Заварихме нула лева изплатени насърчителни мерки от януари до август. Активирахме ресурса и за 5 месеца изплатихме над 18 млн. лв. насърчителни мерки към общини и инвеститори. Това е  два пъти над резултата за 2021 г., когато са били изплатени 7.2 млн. лв.

МИР заработи и за предприемачите. След 4 правителства България вече има Стартъп-виза. Като всички европейски развити страни. Това ще позволи инвеститори извън ЕС да развиват високи технологии в Българя и да наемат български таланти и да създават работни места“, посочи още министър Пулев в отчета си.