Стафидите помагат при анемия
Секция: ЛЮБОПИТНО
20 Януари 2023 12:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стафидите помагат при анемия

/КРОСС/ Поради високото си съдържание на минерали и витамини стафидите са полезни за здравето на повечето хора. Те имат много фибри, така че подпомагат стомашно-чревния тракт. Богати са на желязо, а то е важно в борбата с анемията. Благодарение на витамините В1, В2 и В5, които се съхраняват в тях, и на микроелемента магнезий се подобрява работата на нервната система, човек се успокоява, сънят му се подобрява, съобщи "Труд бг".

Стафидите са богати на калий, който има благоприятен ефект върху бъбречната функция и състоянието на кожата. Оказва диуретичен ефект и помага за премахване на токсичните вещества от тялото.

Отварите от стафиди имат имуностимулиращи и бактерицидни свойства - те помагат бързо да се справите с настинка. Пречистват кръвта, чудесна помощ са при сърдечни заболявания, активират мозъка и ускоряват преминаването на нервните импулси.

Противопоказания

Като цяло стафидите са полезни за човешкото тяло, но не трябва да се консумират в прекалено големи количества. Освен това имат редица противопоказания: детска възраст до 4 години (опасност от задавяне); разстройства на червата; гастрит, стомашна язва, панкреатит; затлъстяване; диабет. Страдащите от алергии да ги използват с повишено внимание.

Как и защо да се накисват

Основното правило за употребата на стафиди е предварително накисване за 20-30 минути в топла вода. Така се отмиват цялата мръсотия и прах, които могат да полепнат по време на сушенето и съхранението. На второ място, в накиснатите сушени плодове фибрите набъбват и оказват още по-добър ефект върху работата на стомашно-чревния тракт.

Колко да ядете

Стафидите могат да се консумират като самостоятелно ястие - за междинна закуска, но трябва да се има предвид високото им съдържание на калории. Препоръчва се да се добавят към зърнени храни, извара и десерти. Могат да бъдат чудесен заместител на бялата захар. Дневната норма за възрастен при липса на противопоказания е 2 супени лъжици.