Кaufland България съветва как да разпознаем прясното и качествено месо
Секция: ЛЮБОПИТНО
20 Януари 2023 16:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кaufland България съветва как да разпознаем прясното и качествено месо

/КРОСС/ Месото е сред храните, които присъстват традиционно на трапезата на всяко българско семейство. Знаем ли обаче как да различим прясното и качествено месо, за да сме сигурни, че ще приготвим вкусно любимите ни рецепти? Отговорът на този върос даде проф. д-р Костадин Василев от Университета по хранителни технологии в Пловдив в първото издание от серията публични дискусии „Да поговорим за качеството на храната“ на Kaufland България. Най-големият ритейлър в България, през чийто хипермаркети минават седмично над 1 млн. клиенти, стартира обществен разговор за компонентите на качествената храна, включително за търсенето, очакванията и нагласите на българите.

Когато един потребител първоначално дава своята оценка на даден хранителен продукт, той най-напред се доверява на външен вид, цвят, консистенция, структура, мирис и вкус.

Затова проф. д-р Костадин Василев даде ценни съвети за това как всеки може да познае прясното и качествено месо. То има чиста, нелепнеща повърхност без слуз, на която се образува суха коричка при подсушаване. Тази коричка има бледорозов или бледочервен цвят в зависимост от вида, възрастта и пола на животното, от което е добито месото. При разрез то не трябва да навлажнява прилепената филтърна хартия.

Проф. Василев разкри още, че цветът на месото варира при различните видове, но месният сок винаги трябва да е прозрачен. Консистенцията на прясното месо е плътна, еластична, като образувалата се при натиск с пръст вдлъбнатина се запълва бързо, за разлика от размразеното месо.

Качественото месо може да се разпознае и според цвета на тлъстинната тъкан. При едро преживнотите животни тя е с бял, жълтеникав или жълт цвят, твърда е и при стриване се троши и не лепне по пръстите. Свинската тлъстинна тъкан има бял, понякога бледо розов цвят и мека, еластична консистенция, докато при преживни животни тя е твърда и с бял цвят.

Проф. Василев уточни още, че при прясното месо костният мозък запълва цялата празнина на тръбните кости и е еластичен, с жълт цвят. Сухожилията са плътни и еластични, а ставните повърхности са гладки и блестящи. При сваряване месото дава прозрачен, ароматичен бульон, като мазнината се събира по повърхността на големи капки.