Министърът на отбраната: България предоставя военна и военно-техническа помощ на Украйна
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Януари 2023 08:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министърът на отбраната: България предоставя военна и военно-техническа помощ на Украйна

/КРОСС/ „България предоставя военна и военно-техническа помощ на Украйна в изпълнение на решението на Народното събрание от 3 ноември 2022 г." Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов вчера, на заседанието на  Контактната група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна. Форумът се провежда в Рамщайн, Федерална република Германия, и негов домакин е секретарят по отбраната на САЩ.  В българската делегация участват началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместник-министърът на отбраната Теодора Генчовска.

„От началото на руската инвазия в Украйна с български национални транспортни средства от Министерството на отбраната сме предоставили хуманитарна помощ, както и военни лични предпазни средства, на обща стойност 7 милиона лева", посочи министър Стоянов. Той отново заяви готовността на страната ни да участва в тренировъчната мисия на ЕС EUMAM UA в изпълнение на решението на Народното събрание, която има за цел да осигури подкрепа за възстановяването на Украйна и нейната европейска интеграция. Националният принос към мисията предвижда участието на български военнослужещи от Въоръжените сили  в Звеното за военно планиране и провеждане на военни мисии на ОПСО на ЕС в Кралство Белгия, както и в Общовойсковото командване по подготовката в Полша и/или в Специализираното командване по подготовката във Федерална република Германия. Предлага се всяка година бойни санитари от украинските въоръжени сили да се подготвят в България.

В рамките на форума в Рамщайн, министър Стоянов проведе срещи със своя шведски колега Пол Йонсон, както и с представители на Министерството на отбраната на Френската република. Във фокуса на разговорите беше модернизацията на българските въоръжени сили.

Министър Стоянов проведе разговори и със своите колеги от Полша и Украйна Мариуш Блашчак и Олексей Резников.