Министърът на туризма:Трябва да подхождаме по-иновативно в рекламирането на България
Секция: Туризъм
21 Януари 2023 11:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министърът на туризма:Трябва да подхождаме по-иновативно в рекламирането на България

/КРОСС/ 720 хил. лв. са отделени за рекламна кампания на българския туризъм с чуждестранни инфлуенсъри. Това каза министърът на туризма Илин Димитров в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

Става дума за чуждестранни инфлуенсъри, които ще посетят страната ни и ще я представят в своите социални канали. Има обществена поръчка и за български инфлуенсъри, с които вече се работи. Един от тях е фотографът, станал известен покрай коментара на Илон Мъск за Белоградчишките скали, обясни министър Димитров.

„Трябва да подхождаме по-иновативно и да използваме всички дигитални канали", категоричен бе той.

Нужните средства за добра рекламна кампания, която да популяризира туризма нас, са 90 млн. лева, изчисли министърът. „Когато започнем да посрещаме по 15-20 млн. души, тогава тези пари ще се увеличават. Всеки един лев, който влиза за туризъм в България, се умножава по 2.3 до 4 пъти в икономиката ни", обясни Димитров.

По думите му българите са преоткрили страната ни като туристическа дестинация.

„Имаме много добри успехи в СПА туризъм. Там, където спа туризмът е развит, няма сезонност. България е на второ място в Европа по минерални извори. Преди няколко седмици беше прието виненият туризъм да бъде част от нематериалното културно наследство на България. До 1-2 седмици ще бъдат сложени и табелите от АПИ. Заедно с Министерството на културата за изработени 12 винени маршрута", обясни още Димитров.

Според последни данни през 2019 г. - последната преди КОВИД кризата, е имало 3,8 млн. регистрации на български туристи. Тази цифра обаче се е увеличила през 2022 г. - над 4,2 млн. „Не само, че са преоткрили България, но и броят им се увеличи тогава, когато всичко е отворено и може да се пътува свободно", каза Димитров.