Банковите сметки автоматично ще се преобразуват от лев в евро в деня на въвеждане на еврото
Секция: ИКОНОМИКА
21 Януари 2023 14:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Банковите сметки автоматично ще се преобразуват от лев в евро в деня на въвеждане на еврото

/КРОСС/ Банковите сметки автоматично ще бъдат преобразувани от лев в евро в деня на въвеждането на единната европейска валута, подчертава гуверньорът на БНБ Димитър Радев в публикацията си в бюлетина на Асоциацията на търговските банки.

Всички средства в лева по текущи, депозитни, спестовни и други сметки в банките и другите доставчици на платежни услуги ще бъдат преобразувани безплатно в евро, става ясно от публикацията, цитирана от БНР.

Две седмици преди датата на въвеждане на еврото БНБ ще започне предварително да захранва банките с евробанкноти и евромонети с българска национална страна, става ясно още от публикацията на гуверньора Димитър Радев. В същия период банките ще започнат да снабдяват търговците и "Български пощи" ЕАД с евробанкноти и евромонети с българска национална страна (без такса) - т.нар. вторично предварително захранване. След въвеждането на еврото през първите 6 месеца банките (заедно с „Български пощи" ЕАД) задължително ще предоставят безплатна обмяна на банкноти и монети от лева в евро.

След изтичането на първите 6 месеца до 1 година от въвеждането на еврото банките ще бъдат задължени да продължат да обменят банкноти и монети от лева в евро, като вече ще могат да прилагат такса за тази услуга.

След изтичане на 1 година от въвеждането на еврото услугата за обмяна на банкноти и монети от лева в евро, отново с възможност за прилагане на такса за тази услуга, ще се предоставя от банките по тяхна преценка. БНБ ще продължи да обменя банкноти и монети от лева в евро безплатно и безсрочно.

В публикацията си Димитър Радев очертава политическата обстановка като основен риск пред приемането на еврото с целева дата 2024 година. Въвеждането на единната валута е изведена като основен приоритет и от служебния министър на финансите Росица Велкова, която също има публикация в банковия бюлетин. Министерството и БНБ работят в тясно сътрудничество.

Преди няколко дни Велкова заяви, че е обнадеждена за придвижването на необходимите законови промени. Тезата ѝ бе изразена преди анонса на БСП, че ще върнат мандата в началото на следващата седмица.