Костадин Костадинов:Побоят на македонския гражданин с българско самосъзнание е сбъднало се предупреждение
Секция: ПОЛИТИКА
22 Януари 2023 08:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Костадин Костадинов:Побоят на македонския гражданин с българско самосъзнание е сбъднало се предупреждение

/КРОСС/ Побоят на македонски гражданин с българско самосъзнание е сбъднало се предупреждение. Още миналата година, когато се вдигаше ветото на преговорния процес с Македония, ние заявихме, че това, което се случва в момента, ще се случи. Това каза председателят на „Възраждане" Костадин Костадинов  по БНТ.

Той посочи, че след вдигане на ветото са започнали масовите провокации и изстъпления срещу българите в Македония.

Не правителството на РСМ обаче създава тази вълна на омраза. Това са ВМРО-ДПМНЕ и „Левица", но правителството на РСМ с пасивната си позиция поощрява техните действия, посочи Костадинов. Ако иска да влезе в ЕС, РСМ не трябва да допуска повече подобни прояви, категоричен бе той.

Ако някоя държава има някакво влияние в западната ни съседка и то се използва за раздалечаване на Македония и България, това не е Русия, а Сърбия, смята Костадинов. „Сърбия отдавна не залага на членство в ЕС, защото е ясно, че тя никога няма да признае независимостта на Косово. Към настоящия момент Сърбия има свой собствен геополитически проект за Западните Балкани. Тя гради там един  малък „Шенген" и се опитва да създаде едно постюгославско пространство, в което влизат Босна и Херцеговина, Черна гора, Македония, евентуално Косово и Албания", коментира лидерът на „Възраждане".

На 23 януари има Съвет на европейските външни министри и там трябва да се изиска от нашия външен министър всички останали европейски външни министри да излязат с обща декларация, която да осъди случилото се в Македония и да си изиска мониторинг на страната.

На предстоящите избори „Възраждане" ще се бори да е първа политическа сила, заяви Костадинов. „Всички новопоявили се партии, представени като поредния продукт за спасение на България, не са естествени и там няма нищо нормално. Ако някоя политическа сила бъде избрана веднага след като е създадена, това означава, че тя е изкуствена", заяви лидерът на „Възраждане" и даде пример с НДСВ, „Има такъв народ" и „Продължаваме промяната".

Събирането на подписи за свикване на референдум Костадинов определи като успешно. Седмично се събират между 40 и 50 хиляди подписа и според него това ще се случи и преди тримесечния срок, който изтича до 10 април.