Росен Плевнелиев:Голямата битка за България е геополитическа
Секция: Интервюта
22 Януари 2023 08:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Росен Плевнелиев:Голямата битка за България е геополитическа

/КРОСС/ Бъдещето е тук и сега и България има страхотни шансове бързо да се въоръжи с нови източници на енергия, които ще ни вкарат в бъдещето на цената на здрави деца, здрави поколения и справедлив преход. Това каза Росен Плевнелиев - президент на Република България в периода 2012-2017 г., по БНТ.

Това може да се случи чрез средствата по Плана за възстановяване и устойчивост, които сега обаче според него ще бъдат загубени.

Въглищните централи трябва да бъдат затворени по прогнозируем и разумен начин в рамките на няколко години, смята Росен Плевнелиев. Пред страната ни има огромни възможности за развитие на ВЕИ. „Най-смислената батерия на България са водните централи на България. В момента със страшна сила се разработват т.нар. мини ядрени реактори, които са много по-евтини и много по-малки. В никакъв случай четири реактора, в никакъв случай огромни мощности, а дебалансирани, в различните точки на България производствени мощности на базата на комбинацията между ВЕИ, солари, възможности за складиране и мини ядрени мощности, които вече са налични", изброи той.

В момента сме свидетели на тежко разделение в обществото и политиката. Според него предстоящите избори са последен шанс страната ни да не изпадне в още по-дълбока криза. „Аз си представям, че изключително тежкият сценарий за българската демокрация е местни с парламентарни избори, комбинирани не с един, а с два референдума", предупреди Плевнелиев.

Голямата битка за България е геополитическа и е битка за еврозоната, не за „Шенген". „Еврозоната е важна, защото нашите институции, нашите банки, нашата икономика, главният прокурор, съдът, всички по веригата се интегрират с европейските по нови механизми на сътрудничество. България се интегрира по всички нива със сърцето на обединена демократична Европа", подчерта президентът Росен Плевнелиев.