Проф. Ива Христова: Новият подвариант на "Омикрон" е червена лампа, разпространява се бързо
Секция: Здраве
22 Януари 2023 10:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Ива Христова: Новият подвариант на "Омикрон" е червена лампа, разпространява се бързо

/КРОСС/ Tвърде бързо се разпространява новият подвариант на Омикрон, но иначе не протича по-тежко, не дава натиск към здравната система, няма повишение на хоспитализациите, няма ръст в приема в Спешните отделения, няма нито на ръст смъртността. В това увери директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова пред bTV.

Христова уточни, че се следи внимателно, защото това е най-заразният подвариант на Омикрон - един човек може да зарази много хора, като преодолее ваксинацията.  Един случай на варианта "Кракен" е установен в София, но това е червена лампичка, че този подвариант е у нас. Може да се очаква неговото повишение до 10 и над 10%, предупреди Ива Христова. За България в момента грипът измести разпространението на коронавируса, добави тя. 

"С грипът имаме проблем, просто гори цялата страна, ние сме почти на върха на вълната и след няколко седмици ще започна да намалява", коментира директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.  Тя призова все пак да се спазват основните мерки - дистанция, дезинфекция, да се носят маски, да се приемат витамин С и Д.