Финансист: Ако НС приеме няколко закона, има реален шанс да бъдем приети в еврозоната
Секция: Анализи
22 Януари 2023 12:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Финансист: Ако НС приеме няколко закона, има реален шанс да бъдем приети в еврозоната

/КРОСС/ Ако Народното събрание до края на мандата си приеме три закона, имаме реален шанс за България да бъде направено изключение и да бъде приета в еврозоната. Това каза икономистът Любомир Дацов в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

Според него страната ни няма да покрие

Приемането на еврото няма да промени много неща в страната ни и няма да има загуба на работни места поради спецификата на пазара на труда, подчерта той.

„От гледна точка на предстоящите избори вододелът хората да се ориентират за кого да гласуват е дали подкрепяш еврото, или си против, дали спекулираш със страховете на хората. Противниците на еврото основно спекулират. Икономиката е социална наука. Като вярваш в нещо, то ти се случва. Трябва да знаем накъде вървим. Когато имаш ясен път и има лидери, които водят народа, е много по-лесно ", поясни той.

По думите му в големите градове има по-голямо нарастване на заплатите, отколкото е самата инфлация. Според него инфлацията в хранителния сектор идва от вътрешните производители. „В България все още има хора, които управляват цели сектори или са доминиращи. Те в момента също се възползват от ситуацията. Отдавна отминаха външните фактори, свързани с енергетиката и горивата", подчерта Дацов.

Той допълни, че повишението на цените у нас ще продължи.