Весела Лечева: Парите за нова зала за художествена гимнастика са осигурени
Секция: СПОРТ
22 Януари 2023 16:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Весела Лечева: Парите за нова зала за художествена гимнастика са осигурени

/КРОСС/ Министърът на младежта и спорта Весела Лечева говори пред БНТ за равносметката след близо 6 месеца управление като член на служебния кабинет. Тя даде интервю по време на Световната купа по сноуборд в Банско.

„Една от най-важните цели беше да поддържаме непрекъснат диалог с федерациите, спортните организации по отношение на тяхната дейност. Вторият акцент, който поставихме, бе спирането на порочните практики със спорни договори, които ощетяваха дейността на дружествата. Постарахме се да създадем по-добри условия, да актуализираме програмите, по които работят спортните организации", каза Весела Лечева.

Министърът на младежта и спорта смята, че програмите за олимпийска подготовка и кадрово осигуряване ще дадат възможност на спортистите да се чувстват сигурни в обезпечаването на тренировъчния и състезателен процес, а треньорите да не се притесняват за своето развитие.

„Нашите цели като екип на Министерството на младежта и спорта и администрацията, която ръководя, са - да осигурим максимално добри условия, да сме в непрекъснат контакт с федерациите и да можем в движение да решаваме всички наболели въпроси преди Олимпийските игри в Париж. Да не изоставим нито един състезател или треньор", каза Лечева.

Министърът на младежта и спорта се спря и на темата за стадионите „Българска армия" и „Георги Аспарухов".

„През последните 30 години у нас не се реализира нито един успешен модел на публично-частно партньорство. А именно да се реализира концесия, съвместно дружество, така че да бъде привлечен и частен капитал. Надявам се, че с тези две наши важни стъпки, които предприехме, първо - по отношение на стадион „Българска армия", а след това и за стадион „Георги Аспарухов", ние ще дадем възможност и на двата гранда да получат най-добрата възможност да реализират своите цели за модерни съоръжения. Надявам се това да са успешни модели за спортната инфраструктура", заяви Весела Лечева.

Министърът на младежта и спорта напомни, че в рамките на мандата на служебното правителство е бил сключен меморандум между „Сердика спортни имоти" и ПФК ЦСКА София, в който са разписани всички най-важни стъпки по отношение на създаването на съвместното дружество.

„Намираме се в крайна фаза на този процес. Почти всички елементи и всички най-важни действия са към своя край", уточни министър Лечева и добави, че се правят важни стъпки и по отношение на стадиона на „Левски" - „Георги Аспарухов".

„С моя заповед беше създадена специална комисия от представители на Министерството на младежта и спорта и Областна администрация на област София, която да изготви цялата процедура и подготвителни действия за процедурата по отдаване на концесия. Работим по този казус заедно с областната управа, така че това да бъде реализирано в най-кратки срокове и да бъде дадено началото на процедурата за отдаване на концесия", добави Лечева.

Министър Весела Лечева съобщи, че има финансиране за нова зала за художествена гимнастика. В последните месеци Министерството на младежта и спорта работи в тясно сътрудничество с Министерството на вътрешните работи.

„Лично се убедихме в необходимостта за такова спортно съоръжение. Залата, в която националните отбори тренират в момента, е изключително натоварена и действително има необходимост от нова. С министър Иван Демерджиев посетихме мястото, работи се много усилено първата копка да бъде направена в най-кратки срокове. Отделени са средства за това спортно съоръжение, така че се надявам художествената гимнастика да има своя нов дом", заяви Лечева.

Министър Весела Лечева беше попитана и за продължаващите скандали във федерацията по вдигане на тежести.

„Там от доста време върви доста сложен междуличностен конфликт. ММС не трябва да се меси в работата на спортните федерации. Наше задължение е да контролираме спазва ли се законът, наредбите, правилата за програмите, които реализираме заедно с федерациите. Ще бъдем безкомпромисни по отношение на това дали са нарушени правила, дали са нарушени разпоредби на законодателството и наредбите. И там, както във всички организации, се опитваме да разговаряме с всички страни по конфликта, наистина сме в постоянен диалог", съобщи Лечева.

„Смятам, че трябва да се даде възможност на най-добрите треньори да могат да участват в подготовката на най-изявените ни състезатели. Има място за всички. Има и средства. Ние финансирахме българските щанги през 2022 г. Изпълнихме нашите ангажименти към тях. Надявам се в своя отчет да покажат, че всичко това, което ние сме дали като възможности по всички програми, е изпълнено", надява се Весела Лечева.

Министерството ще продължи да подкрепя домакинствата на големи първенства, защото те са шанс за развитие на българския спорт и издигане на авторитета на страната ни.

„Още през моя мандат 2005-2009 г. създадохме тази програма за домакинства. Тя продължава да е много важна. България се утвърди като един от най-успешните домакините в белите спортове, които са изключително атрактивни и популярни", каза Лечева и отбеляза, че заслуга за това има както федерацията по ски, така и местната власт.

„Тази година домакините не бяха пожалени - тежки метеорологични условия, топлото време, дъждовете. Но въпреки това се получи чудесно състезание, което носи огромна радост и престиж за Банско и България", завърши Лечева.