„Възраждане“ иска синдикатите да участват в преговорите за Плана за възстановяване
Секция: ПОЛИТИКА
22 Януари 2023 17:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Възраждане“ иска  синдикатите да участват в преговорите  за Плана за възстановяване

/КРОСС/ Народният представител от "Възраждане" Искра Михайлова и Даниел Проданов - областен координатор на партията заявиха на пресконференция в Стара Загора, че „Възраждане" иска от президента Румен Радев и министър-председателя Гълъб Донев,  синдикатите КНСБ и  КТ "Подкрепа" да бъдат включени в групата, която ще преговаря с Европейската комисия за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) с цел запазване на въглищните централи.

Пламен Димитров (КНСБ) и  Димитър Манолов (КТ „Подкрепа") вече са дали съгласието си да участват в преговорната група и сега остава да видим дали ще има политическа воля за включването им от страна на правителството на Румен Радев.

От „Възраждане" ще  изпратят  писмото до Президента и  се надяват и останалите политически партии в Парламента, които са изразали позиция за запазване на  минно-енергийния комплекс "Марица-изток", също да настояват пред президента и правителството за включването на синдикатите в преговорния екип.

Според Искра Михайлова страната ни има шансове да предоговори Плана, но от „Възраждане" се съмняват, че министрите в служебния кабинет няма да положат усилия, и поради това  настояват синдикатите да се включат активно в този процес.

„Имаме сериозно съмнение дали този състав на служебното правителство има волята и желанието да изпълни това съдбоносно решение на Народното събрание за българската енергетика", посочи депутатът, като се аргументира с изказванията на вицепремиера Атанас Пеканов, че служебният кабинет няма правомощията да проведе подобни преговори, както и от представената енергийна стратегия на България до 2053 г. от енергийния министър Росен Христов, в която не е посочено изрично съществуването на централите в „Марица-изток" след 2030 г.