Явор Гечев: Стараем се изключително много по отношение на инфлацията
Секция: ИКОНОМИКА
23 Януари 2023 07:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Явор Гечев: Стараем се изключително много по отношение на инфлацията

/КРОСС/  Готвим се да въведем реален контрол на „Капитан Андреево“. Не очаквам толкова лесно да станат нещата. Драмата със „Златния гьол“ още не е приключила, но уверявам, че тя ще приключи. Това каза служебният министър на земеделието Явор Гечев в предаването „120 минути“ по бТВ.

Той обясни, че държавната фирма, която ще осъществява фитосанитарния контрол по границата с Турция, ще се създаде с решение на Министерския съвет и ще е на подчинение на няколко ведомства – Министерството на финансите, на земеделието и на транспорта, както и Агенция по храните, в това число агенция „Митници“. Те ще контролират дейността й. „На практика пуснахме пункта със статут на обект от националната сигурност. Всеки, който ще работи там, ще минава през допуск от ДАНС, всеки който ще влиза на територията, там, където реално се извършва контролът, ще трябва да мине през пропуск от ДАНС“, обясни Гечев.

Нает е паркинг за изчакване на ТИР-овете, но Общинският съвет в Свиленград прие решение автомобилите от границата да бъдат насочени към частен паркинг. Министърът обясни, че е запознат с проблема и че не е изключено собственикът на въпросния паркинг да е същият като опериращия на границата.

Прекъсването на договора със сега опериращата фирма не е факт. „Винаги всяка заповед на земеделския министър се обжалва. Не очаквах толкова лесно да стане нищо, защото винаги има условности. Ние се готвим по отношение на това наистина да въведем реален контрол, включително и с решението на Министерски съвет“, обясни Гечев.

Земеделският министър коментира и инфлацията на хранителните продукти у нас. „Земеделският министър трябва да пази интересите на самите земеделски производители. Да, цените са изключително важно нещо, но балансът между това да не фалират редица сектори и това да не фалират редица сектори и това да има баланс на цените не само на хляба, на всички земеделски продукти, е тънка“, заяви той.

Спекулата винаги е била на дневен ред, особено в случаи като сега, когато има масова психоза, допълни той. Готвят се различни контролни механизми, водят се и разговори с големите хранителни вериги, за да се разреши проблема.