Изпращаме януари със сняг
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Януари 2023 09:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изпращаме януари със сняг

/КРОСС/ По-високите температури в края на януари поприключиха. Най-ниска е температурата на връх Мусала - минус 8 градуса. Задават се валежите - те вече започнаха в крайните югозападни райони, както и в северозападната част от страната. Това съобщи в студиото на "Денят започва" синоптикът от НИМХ Анастасия Стойчева.

"Ние сме в предната част на един дълбок средиземноморски циклон. Той стационира над централното Средиземноморие, но ние оставаме в по-топлата му част, въпреки че температурите не са толкова високи вече. И днес температурите ще са по-високи от климатичните норми. От утре обаче от северозапад, в последствие и от североизток започва понижение на температурите. До края на седмицата се очакват и валежи от сняг дори и в равнинната част от страната", каза гл. ас. д-р Анастасия Стойчева - ръководител отдел "Метеорологични прогнози", НИМХ.

Снегът ще натрупва в отделните райони с различна дебелина. Очаква се в централните и източните райони на страната, особено в Североизточна България може да надхвърля 10 см. Най-голяма е вероятността за валежи в петък, като най-късно валежите ще преминат от дъжд в сняг по Черноморието. Предстои една по-скоро зимна седмица, уточни Стойчева.

В края на седмицата се очаква и дневните температури на места да остават и под нулата. В края на януари и началото на февруари може да има минимални температури до около минус 10 градуса.