Проф. Александрова: Изолацията ни в пандемията спомага за бума на болните от грип
Секция: Здраве
23 Януари 2023 10:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Александрова: Изолацията ни в пандемията спомага за бума на болните от грип

/КРОСС/ По последни данни на здравното министерство седем от всички 28 области у нас са в грипна епидемия. Това са Стара Загора, Габрово, София-област, Добрич, Пазарджик, Пловдив и Ловеч.

Въпреки по-топлите температури грипът започна по-рано. Още в самото начало на пандемията предвижданията бяха, че след времето, което ще прекараме в много сериозна изолация, е възможно да има такъв бум. Има и риновируси, които не бяха така повлияни от мерките срещу COVID-19. Но дори и при тях има повишаване на случаите, коментира пред bTV проф. Радостина Александрова.

Взаимоотношенията между вирусите са дълга тема. Те могат както да си пречат, така и да си помагат. Помагат си, когато потискат заедно по-добре имунната система на гостоприемника. Всеки вирус има свои стратегии и заедно биха се справили по-добре. Биха могли обаче и да се конкурират за ресурси в клетката. Неспицифичният имунитет, който единият вирус създава, може да действа на другия, обясни тя.

Все още нямаме категорични данни за комбинацията между грип и COVID-19 – т.нар. флурона. Според последния доклад на Центъра за контрол на заболяванията в САЩ, който е от 16 декември миналата година, от всички хоспитализирани деца през 2021 и 2022 г. под 18 години с COVID-19 са имали и грип. 16% от смъртните случаи в същата възрастова група са били с такава двойна инфекция, посочи проф. Александрова. Тя коментира, че актуализираните ваксини намаляват три пъти риска от хоспитализация и 19 пъти риска от смърт.

Обикновено пикът на грипната епидемия настъпва през февруари, тази година обаче събитията малко се изместиха, коментира още експертът.

В България е установен първи случай на нов вариант на COVID-19 - XBB.1.5, който се наблюдава с повишено внимание от Световната здравна организация (СЗО).

Вероятно той е причината за нарасналите случаи в Китай, но не можем въобще да сравняваме никоя държава със ситуацията там. Повечето страни преминаха през поне три вълни на пандемията, а Китай едва сега е във втората. Знаем, че този вариант бяга по-добре от имунния отговор, но нямаме данни за тежестта на клиничната картина и скоростта на разпространение.