Васил Велев: Бизнесът трябва да намали цените си и да охлади стремежа към по-големи печалби
Секция: Коментари
23 Януари 2023 10:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Васил Велев: Бизнесът трябва да намали цените си и да охлади стремежа към по-големи печалби

/КРОСС/ Компенсациите са закъснели и са недостатъчно. За миналата година има 92% увеличение на разходите за пенсии и 30% инфлация спрямо 2019 г. Имаме и ръст на парите в обращение, но не и на произведените стоки. Бизнесът трябва да намали цените си и да охлади стремежа към по-големи печалби в името на влизане в Еврозоната. Инфлацията е по-голяма от тази, с която покриваме критерия. Това каза за предаването "Твоят ден" на Нова телевизия Васил Велев от АИКБ.

По думите му това е важна национална цел, за да бъде по-добре за самите предприятия. "Цените на тока на свободния пазар за първото полугодие на 2021 г. бяха 112 лева за мегаватчаса. След компенсации те са 245. Това двойно увеличение на цените е българската причина за инфлацията. Цената на микса е 150 лева, а битът получава ток на 82 лева. Съгласно решението на парламента от януари ще е 200 лева след компенсации", обясни Велев.

Според него за да бъде справедлива цената, трябва да е 150 лева: "Това не е помощ, а възстановяване на надвзетото. Свръхпечалбите се облагат по допълнителен ред. Постоянно отправяме призив изпреварващо да се намалят цените. Популизмът обещава, че държавата ще плати с пари, които няма. Служебният кабинет доказа, че може да управлява по-добре от редовните."