Депутати от БСП на протеста срещу опасния химически завод в Розовата долина
Секция: ПОЛИТИКА
23 Януари 2023 11:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Депутати от БСП на протеста срещу опасния химически завод в Розовата долина

/КРОСС/ „Оставаме с хората от Розовата долина в битката им, за да опазят природата, земята, водата и здравето си. Преди няколко дни по покана на хората от Инициативния комитет сигнализирахме в Народното събрание за проблема. Днес сме тук, за да кажем, че продължаваме". Това заявиха заместник-председателите на парламентарната група на „БСП за България" Георги Свиленски и Иван Ченчев и Георги Гьоков, който е депутат от района.

Жителите на селищата от Павел Баня се събраха на протест тази сутрин пред предприятието, след като стана ясно, че то разширява капацитета на производството с опасен формалдехид, а е в непосредствена близост както до къщите, така и до жп-линия от основното трасе София-Бургас.

„Става въпрос за въздуха и водата на хората и то не само в Долно и Горно Сахране, а в цяла Старозагорска област. А и на цяла България, тъй като има опасност за язовир „Копринка", подчерта отново Иван Ченчев.

„БСП подготвя и внася в следващото Народно събрание промени в законодателството за подобни химически заводи - да има задължително отстояние от населени места, защото такова нещо в момента няма и с това се злоупотребява от определени инвеститори и компании", категорични бяха Георги Свиленски, Иван Ченчев и Георги Гьоков. „Имало е наредба, която регулира отстоянието, но някак удобно е отпаднала. Това трябва да бъде поправено, за да не се допуска подобна опасност за здравето на хората и природата", добави Ченчев.

Той каза още, че БСП е застанала зад подобен казус, свързан с опасен завод за преработка на битови отпадъци край софийските села Потоп, Чурек и Елешница и е предизвикала реакция на институциите, така че да не се застраши здравето на хората и природата.

Общинските съветници на БСП подготвят протестна декларация, която да внесат на сесия на ОбС в Павел Баня срещу опасното производство на формалдехид.