За България няма нищо лошо да отиде на нови парламентарни избори
Секция: Интервюта
23 Януари 2023 14:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
За България няма нищо лошо да отиде на нови парламентарни избори

/КРОСС/ Президентът Румен Радев ще приеме във вторник от 10:00 часа представители на парламентарната група на „БСП за България" във връзка с мандата за посочване на кандидат за министър-председател, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В петък лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че ще върнат неизпълнен мандата още в понеделник. Това означава, че в България ще се проведат пети избори в рамките на две години и втори поредни, като само между първите два избора имаше редовно съставено правителство - това на Кирил Петков.

За някои политически анализатори това е много лоша новина за страната ни. Ако обаче помислим, може да се окаже, че не е точно така.

Първо - нека се върнем на последното редовно правителство в последните две години - това на Кирил Петков.

То бе коалиционно. В коалициите няма нищо лошо, дори напротив, но в безпринципните коалиции има. Правителството на Кирил Петков обедини леви („БСП за България") с десни („Демократична България"), както либерални („Продължаваме промяната") с ... (не знам точно как може да определим) „Има такъв народ". И какво се получи от всичко това? Няма да се връщаме назад във времето, а само ще посочим това, което излезе в последните дни.

Фактът, че благодарение на тогавашния премиер Кирил Петков България тайно е изнасяла оръжия за Украйна, е достатъчно красноречив, че страната ни няма нужда от подобни коалиции. Освен това едва ли на левите избиратели им харесваше да са в управление с десните, както и обратно. Това, че ни убеждаваха, че ни управляваха в името на България го забравете. Това бе лъжа и с времето се доказа.

Второ - друг факт е, че България във времена на управление на служебни правителства стои доста добре икономически. Това се случва не само по време на назначените служебни правителства от президента Румен Радев, а по принцип. Това си има и логичното обяснение. Служебните правителства са с кратък мандат на управление и реално корупцията спира, защото подобно управление се занимава основно с организацията на предстоящите парламентарни избори, както и с някои краткосрочни задачи.

Да, все още настоящето служебно правителство на Гълъб Донев управлява по-дълго време, но пак никой не можеше да каже до кога точно ще бъде неговият мандат. Ако още по време на първия опит на ГЕРБ се беше оказало, че проф. Николай Габровски бе събрал нужните гласове в Народното събрание, това щеше да е краят на управлението на Гълъб Донев.

Трето - какво е нужно за нормалното функциониране на една държава.

На първо място това е бюджет. Той се гласува от Народното събрание. Парламентът винаги се свиква, след като свършат парламентарните избори, за да може да започне процедурата за избор на премиер и състав на правителството. Настоящото Народно събрание не можа да стигне до консенсус за бюджет за тази година, но предишното успя и в момента действа актуализираният бюджет от 2022 г.

Но това, че нямаме гласуван бюджет за 2023 г. е грешка на служебния министър на финансите Росица Велкова-Желева, която заяви, че не е редно служебно правителство да предлага редовен бюджет. Но как пък това не може, а от Министерството на енергетиката нямаха проблем да подпишат дългосрочни договори доставки на природния газ и свежо ядрено гориво?!

Така че при добро желание от страна на служебното правителство, щяхме в момента да си имаме и нормален бюджет за 2023 г. Но май по-добре, че няма, защото всички гласувани от депутатите промени в бюджетна рамка на сега действащия бюджет вкарват страната ни в огромен дефицит.

Четвърто - въпреки че говореха колко много страната ни се нуждае от редовно правителство, от самото начало депутатите бяха наясно, че нови парламентарни избори ще има. Това го доказва фактът, че първият по-сериозен закон, който бе приет, стана Изборният кодекс. Това е доста показателно за нагласите на народните ни представители. За промените в изборното законодателство постигнаха завидно съгласие, но за съставяне на редовно правителство не можаха.

Затова за България няма нищо лошо да отиде на нови парламентарни избори. Ако трябва, ще отиде и на още. Защото няма нищо по-лошо от едно безпринципно правителство, което може буквално да срине страната ни. Примери за това има много в историята ни.

За съжаление в България много трудно ще се създаде коалиционна култура в политиците ни, защото все още не са узрели за това. Но ще им се наложи, защото българският народ го изисква. Със сигурност следващото редовно правителство ще е отново коалиционно. Но нека то да се сформира тогава, когато наистина политиците са ни узрели да управляват по този начин страната ни. Дотогава ще им се наложи да ходят на избори, за да се научат.

Политиците трябва да разберат наистина, че колкото и да им се иска не те, а народът казва кой и по какъв начин ще управлява България. Да, политиците правят всичко възможно да накарат избирателите да не гласуват, но все някой ще трябва да ги избере. И докато не си научат урока на гласоподавателите, България ще бъде управлявана от служебни правителства, което не е чак толкова лошо!