Любослав Костов, КНСБ: Средните доходи в България не водят до среден стандарт на живот на българина
Секция: ИКОНОМИКА
24 Януари 2023 08:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Любослав Костов, КНСБ: Средните доходи в България не водят до среден стандарт на живот на българина

/КРОСС/ Цени, инфлация, доходи. Колко е нужно на 1 човек месечно, за да покрива разходите си? Все повече ли стават работещите бедни? Какво показват данните на КНСБ? В БНТ „Денят започва“ гостува главния икономист на КНСБ Любослав Костов.

Потреблението на българина в неговата масова част е ориентирано към стоки и услуги от малката потребителска кошница. Характерно за поведението на икономическите субекти е, че когато им намалява покупателната способност, те се ориентират точно към такива стоки - хляб, сирене, кисело мляко, яйца - тези, които поскъпват доста повече от средната инфлация, обясни Костов.

Допълни, че ценовите различия между държавите в Европа не могат да обяснят ниското равнище на нашите доходи и ниския темп на ръст на нашите доходи, тъй като вече трябва да мислим как да догоним нивото, което бяхме достигнали година и половина преди да тръгне нарастващата инфлация.

Костов отбеляза, че средните доходи в България не водят до среден стандарт на живот на българина.

Продължаваме да настояваме за минимална работна заплата от 850 лв. още от 1 юли тази година, а от 1 януари 2024 г. - 1000 лв. минимална заплата. Настояваме още за максимално бързо приемане на Бюджет 2023, за да има политика по доходите за хората в бюджетната система, подчерта Костов.