БАПОП поставя България на световната карта на индустрията с пресни плодове и зеленчуци в Берлин
Секция: ЛЮБОПИТНО
24 Януари 2023 14:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БАПОП поставя България на световната карта на индустрията с пресни плодове и зеленчуци в Берлин

/КРОСС/ Българската асоциация на оранжерийните производители в България (БАПОП) организира традиционно колективен щанд на специализираното изложение FRUIT LOGISTICA, което тази година ще се проведе от 8 до 10 февруари в Берлин, Германия. В палата 7.2 а, щанд В-21 ще участват представители на пълноправни и асоциирани членове на БАПОП от фирмите „Оранжерии Гимел" АД, „Грийнс" ООД, „Дейв-2007" ЕООД, „Екофрут К и К" ЕООД, ЗП Тодор Генов, „Геосем Селект", „Плеяди", „Джи Eн Си" ООД, „Амитица" ООД и др., със своите продукти. Участието се реализира с подкрепата на Министерството на земеделието и Държавен фонд „Земеделие".

FRUIT LOGISTICA е водещото търговско изложение за глобалния бизнес с пресни плодове и зеленчуци и представлява цялата верига с добавена стойност за индустрията с пресни продукти - от производителя до точката на продажба. Независимо дали става въпрос за нови сортове плодове и зеленчуци, устойчиви опаковки, мониторинг на продукцията, базиран на данни или устойчиви на вредители щамове култури, от 8 до 10 февруари 2023 г. в Берлин търговските посетители могат да научат най-новите тенденции в сектора и да се запознаят с множество иновации. Страната ни е част от този празник на вкуса и сетивата, на който производителите на плодове и зеленчуци от БАПОП ще представят своите продукти, нови услуги и модерни технически решения в земеделието. В изложението тази година ще участват повече от 3300 изложители от 91 държави, както и над 80 000 регистрирани търговци и търговски посетители от над 135 страни.

„В тежката икономическа и политическа обстановка, в която се намира страната и оранжерийното производство в България в частност, притесненията на бранша за възобновяване на работата за част от производствата напролет са напълно обосновани. Ние от Асоциацията сме решени да подкрепяме колегите ефективно и затова сме заявили участието си в Берлин за поредна година", каза Теодора Кръстева, изпълнителен директор на БАПОП. По думите й българският земеделец е жаден за знания и не се плаши от работата, въпреки многобройните трудности и спънки. Точно във времена на натрупващи се кризи, секторът на оранжерийните производители има още по-голяма нужда от нови пазари и цялостна подкрепа на бранша", категорична е Теодора Кръстева.

Участието на страната ни във FRUIT LOGISTICA 2023 е ценно не само заради възможностите за бизнес, които предоставя, но и защото е важна платформа за знания, особено по отношение на отглеждането, опаковането и транспортирането на продукти, както и въздействието на климатичната криза върху производителите и навлизането на дигитализацията в селското стопанство. Това са част от предизвикателствата, пред които е изправена международната търговия с плодове и зеленчуци, коментира председателят на БАПОП Йордан Кръстанов. Войната в Украйна също продължава да оказва влияние върху индустрията с пресни продукти, като пренасочва потоците от стоки и поставя веригите за доставки под допълнителен натиск, допълни Кръстанов. Темата ще бъде дискутирана по време на специализираната конференция в рамките на изложението „Форум за пресни продукти", която ще представи модерни бизнес практики и приложение на добрите модели в новите условия. „Година след година международният бизнес с пресни продукти дава огромен принос за здравословното хранене на потребителите по целия свят. В много страни плодовете и зеленчуците са ключов икономически фактор. Щастливи сме, че България и родните производители в лицето на БАПОП, ще се включат активно в работата на форума и ще бъдат част от решенията на глобално ниво", подчерта Йордан Кръстанов.

Ще очакваме посетителите на щанд В-21 в палата 7-А в Messe Berlin.