Проф. Матанов: Докато в Северна Македония градят своята идентичност върху миналото, то ще ни разделя
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Януари 2023 15:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Матанов: Докато в Северна Македония градят своята идентичност върху миналото, то ще ни разделя

/КРОСС/ "Миналото винаги ще ни разделя, докато в Северна Македония градят своята идентичност върху миналото, а не върху настоящето и бъдещето. Миналото ни обединява, не ни разделя. Те искат да ни разделя. Щом го искат, нека да го изживеят докрай, както искат те. В България също има хора, които живеят с миналото, но в Македония като че ли са повече. Там цялата т.нар. македонска идентичност почива на исторически факти, в болшинството си фалшифицирани." Това коментира пред БНР историкът проф. Христо Матанов.

Историкът призова българската дипломация и общественост да са по-активни. "Посещението на Буяр Османи никак не ми хареса. Той направи намеци - примерно, че българите са едно незначително малцинство в Северна Македония, че България трябва да прекрати провокациите", отбеляза той.

Имената на клубовете са действително малко провокативни, но от академична гледна точка цар Борис III не е фашист, посочи Христо Матанов.

"Но това да се обяснява на северно-македонското общество, е твърде романтично. Те вярват на своите учебници", заяви той.

В РСМ не могат да съберат конституционно мнозинство, за да превърнат българите в държавотворен народ. Опозицията пречи, припомни още историкът.

Речта на омразата винаги е била сравнително силна, само че в миналото това не се съобщаваше, отбеляза проф. Матанов.