Пеканов: Без второ плащане по НПВУ, докато внесените от кабинета 14 законопроекта не бъдат приети
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Януари 2023 13:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пеканов: Без второ плащане по НПВУ, докато внесените от кабинета 14 законопроекта не бъдат приети

/КРОСС/ Докато внесените от правителството 14 законопроекта не бъдат приети, няма да има второ плащане по НПВУ, каза пред журналисти вицепремиерът Атанас Пеканов след конференция на тема "Парите по Плана за възстановяване и европейските структурни фондове".

България продължава да изпълнява НПВУ със своите инвестиции и реформи в тези области, които не са засегнати от решението на парламента по отношение на декарбонизацията. В същото време от нас се очакват и реформите. Част от тях са в парламента от месеци. Надявам се в последните дни на този парламент да бъдат гледани законите за реформите по отношение върховенството на закона и за механизма за отчетност на главния прокурор. Това от години се казва на България, а ние не го правим. Темата беше придвижена от министъра на правосъдието Крум Зарков в Народното събрание. Тези закони трябва да ги приемем, защо те ще ни помогнат и за приемането ни в Шенген, каза Пеканов.

По НПВУ ще получаваме пари, когато постигаме резултати. Служебният кабинет внесе в НС 14 законопроекта, от тях са приети три за три месеца. Докато законите не бъдат приети, ние не можем да поискаме второто плащане по НПВУ, каза Пеканов. Надявам се това или следващото Народно събрание да приеме законите рано или късно, каза Пеканов. Когато свършим всички 66 мерки, включително тези 14 законови промени, ще можем да поискаме следващото плащане по НПВУ, допълни той.

По отношение на решението на парламента за декарабонизацията, Министерството на енергетиката ще изпрати на ЕК обосновано искане как да заложим реалистични цели в Плана, каза вицепремиерът.