ЦИК при Радев: Датата 2 април е напълно възможна за изборите
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Януари 2023 14:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЦИК при Радев: Датата 2 април е напълно възможна за изборите

/КРОСС/ Президентът Румен Радев провежда работна среща на "Дондуков" 2 с представители на ръководството на Централната избирателна комисия във връзка с готовността за произвеждане на предсрочни парламентарни избори.

"Ние отново сме в режим предсрочен избори. Демокрацията е немислима без свободни и честни избори. Свикнахте този изборен закон да се променя преди всеки избори. Съгласно последните промени хората могат да избират да гласуват с машина или хартия. Опираме тук до организационно-техническата подготовка. Каква е готовността на ЦИК", попита президентът Румен Радев.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова потвърди готовността на ЦИК за избори на 2 април като първа възможна дата. Посочи, че предходната неделя - 26 март не е подходяща дата заради проблема с доставката на хартия и заради преминаването от зимно към лятно часово време, което тази година ще стане на 25 срещу 26 март.

"ЦИК започна подготовка за избори незабавно след като бяха обнародвани промените в Изборния кодекс. Започнахме със среща с печатницата на БНБ за защитена хартия за бюлетини с машинно гласуване. По информация на печатницата на БНБ хартията е заявена. Най-ранната доставка ще е между 27 февруари/ 5 март. Необходими са дни за разролване на тази хартия.

От БНБ се посочи срок от 50 дни за 30 000 ролки. Възможно е не 30 000, а по-малко ролки хартия да са достатъчно. Посочихме това количество като стъпихме на изборите от 2 октомври, а и тази година има редовни местни избори. От информацията на печатницата и сроковете, които те поставят - дата 26 март за изборите е с голям риск да не може да се достави хартия. За 2 април хартията ще бъде доставена.

Вчера проведохме експеримент със защитена хартия за гласуване. В ЦИК гласувахме цял ден на три машини като използвахме 3 вида хартия и експериментът беше успешен. Машините работеха с хартията от БНБ.

а 25 срещу 26 март сменят и часовото време, което крие още един риск - часовото време не се сменя автоматично. То се настройва в централен склад. Казваме, че се крие риск - машините на 25 март трябва да са в секциите и ще е неприятно изборният ден да не може да стартира в точния час с машини", заяви председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

"Аз имам притеснение за видеонаблюдението и видеозаснемането. Техническата отговорност е на Министерски съвет, ще възникнат затруднения", посочи Димитър Димитров от ЦИК.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов заяви, че всяка седмица напред във времето би помогнала за осигуряването на допълнителни количества хартия. Според него най-сериозното предизвикателство пред ЦИК е създаването на звено за машинно гласуване. Томов изрази опасения, че няма да има възможност това звено да бъде създадено така, че да подпомогне процеса по машинното гласуване.

"Трябва да вземем предвид и дизайна на бюлетината за машинното гласуване. Тя трябва да съответства на хартиената бюлетина. Трябва да осигурим хартия. 30 сантиметра няма да бъдат достатъчни да една бюлетина и трябва да осигурим повече хартия. Всяка седмица повече би ни помогнала да решем тази задача", подочи той.