Айсберг колкото Лондон се откъсна от Антарктика
Секция: Наука
25 Януари 2023 08:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Айсберг колкото Лондон се откъсна от Антарктика

/КРОСС/ Огромен айсберг с площ 1550 кв. км се откъсна от антарктическия леден шелф Брънт, съобщи ДПА, позовавайки се на Британския антарктически институт.

Айсбергът е колкото Лондон с предградията. Според специалистите промените в климата нямат принос за откъсването му.

"Това откъсване с очакваше и е част от естественото поведение на ледения шелф Брънт. Не е свързано с климатичните промени", каза Доминик Ходжсън от Британския антарктически институт.

Пукнатината в леда е открита преди години. След това тя се е увеличавала. Очаква се айсбергът а се движи по течението край антарктическото крайбрежие като предшествениците си.

Миналата година специалисти свързаха откъсването на айсберг с площ 1200 кв. км с промените в климата, защото топенето на плаващия лед е било ускорено значително от по-високите температури.

Британският антарктически институт има изследователска станция на шелфа Брънт. През 2016 г. тя беше преместена с 20 км, за да не бъде застрашена от откъсването на масивни айсберги. Изследователи работят там от ноември до март. През останалото време наблюдават района от гр. Кембридж чрез спътникови снимки на ЕКА и НАСА.