БАБХ констатира огнище на птичи грип в стопанство град Етрополе
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Януари 2023 09:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БАБХ констатира огнище на птичи грип в стопанство град Етрополе

/КРОСС/ Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на заболяването Инфлуенца (грип) по птиците в обект за отглеждане на пъдпъдъци за яйца в землището на град Етрополе в Софийска област. Засегнатото стопанство се състои от два обекта, на един собственик, със затворен цикъл на люпене и отглеждане на пъдпъдъци. Пробовземането е извършено след установена завишена смъртност на птици в обекта. Предстои хуманното умъртвяване на около 25 хиляди засегнати птици и яйца.

Издадена е заповед на изпълнителния директор на БАБХ за обявяване и мерки за контрол на огнище на Инфлуенца по птиците. Предстои умъртвяване по хуманен начин на около 25 хиляди заболели и контактни птици, и яйца в обекта и обезвреждане на труповете под официален надзор и по начин, недопускащ разпространение на болестта.

Около засегнатия животновъден обект е определена 3-километрова предпазна зона, в която попада град Етрополе. В 10-километровата наблюдавана зона са от общ. Етрополе - с. Лъга, с. Лопян, с. Рибарица, с. Ямна, с. Бойковец, а от общ. Правец - гр. Правец.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обектите.

Огнището е първо за 2023 година. С цел превенция, установяване и ликвидиране на възникнали огнища на Високопатогенна инфлуенца по птиците в Република България се изпълнява Национална профилактична програма. В студения период на годината БАБХ проявява заострена бдителност към птицевъдните стопанства, с оглед на благоприятните условия за възникване на вирусното заболяване.

БАБХ напомня, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храни в домакинството.