НИМХ обяви оранжев код за снеговалежи в 4 области за утре
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Януари 2023 19:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НИМХ обяви оранжев код за снеговалежи в 4 области за утре

/КРОСС/ Оранжев код за снеговалежи обяви Националният институт по метеорология и хидрология за утре, 26 януари, за областите Благоевград, Пазарджик, Пловдив и Смолян. За други седем области в Западна България е издаден жълт код. За Кърджали кодът за сняг и дъжд също е жълт, а за Хасково е обявен жълт код за дъжд.

Утре ще бъде облачно. Ще има валежи от сняг, главно в Югозападна България, а в североизточните райони предимно от дъжд, сочи прогнозата на НИМХ.

През нощта срещу петък валежите ще обхванат почти цялата страна, в западната половина ще вали сняг, а в източната - дъжд. Значителни ще са снеговалежите в Рило-Родопската област, а на отделни места в източната половина от страната ще има условия за поледици. Ще духа слаб до умерен изток-североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 1° и 6°, в източните райони малко по-високи, в София 1-2°.

В планините ще бъде облачно със снеговалежи, значителни след обяд и през нощта срещу петък в Рило-Родопския масив. Ще духа умерен до силен югоизточен, по най-високите върхове на Рила и Пирин южен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около минус 2°, на 2000 метра - около минус 4°.